Hoeveel is mijn auto waard?

Je vraagt je misschien wel af eens af hoeveel jouw auto nog waard is. Die zal natuurlijk niet meer evenveel waard zijn als op het moment van de aankoop. De waarde van jouw auto is ondertussen al gedaald.

Autoverzekering simuleren

Wat bepaalt de waarde van mijn auto?

Er zijn een aantal factoren die de autowaarde bepalen:

  • Merk en model auto. De autowaarde hangt onder meer af van het merk en model van de wagen. Denk maar aan luxewagens tegenover gewone personenwagens
  • Bouwjaar auto. Hoe ouder de wagen, hoe meer die al in waarde is gedaald tegenover een jongere wagen
  • Staat van de auto. De staat van jouw wagen is een sterke factor binnen de waardebepaling. Hoe minder schade (blutsen, krassen, deuken etc.) aan jouw wagen, hoe beter voor de waarde van jouw wagen
  • Kilometerstand. Hoe minder kilometers op de stand, hoe beter voor de autowaarde. Een lagere kilometerstand betekent vaak dat de wagen vanbinnen (motor, remmen, koppeling etc.) in betere staat is dan een wagen die al vele kilometers heeft afgelegd (slijtage)
  • Opties en accessoires. Opties en accessoires (achteruitrijcamera, dodehoekwaarschuwing, parkeerhulpsystemen, wieldoppen etc.) kunnen de waarde van jouw auto verhogen

In mindere mate speelt kleur een rol in de waardebepaling van jouw auto. Zo brengt een wagen met een neutralere kleur (bijvoorbeeld grijs) in de meeste gevallen meer op dan een wagen met een felle kleur. Naast de kleur van de wagen, mag je zeker niet vergeten om rekening te houden met de populariteit van de wagen en de vraag/het aanbod op de markt.

Hoe de autowaarde bepalen?

Je kunt op 3 verschillende manieren de autowaarde bepalen:

Zelf autowaarde bepalen

Je auto verkopen? Bepaal dan zeker de juiste waarde.  Je kan zelf de waarde van jouw auto berekenen door rekening te houden met de elementen die we hierboven hebben vermeld. Zoek zeker eens naar soortgelijke wagens die te koop staan om de prijzen te kunnen vergelijken.

Garage autowaarde laten bepalen

De beste manier om een correcte autowaarde te bekomen, is om die door een professional te laten bepalen. Een garagist kan perfect schatten wat de waarde van jouw auto is.

Online autowaarde bepalen

Je kunt de autowaarde ook online bepalen. Er bestaan nu heel wat websites waarop je de waarde van jouw auto kunt berekenen. Zo heb je onder meer wijkopenautos.be, autoscout24.be, gocar.be enzovoort.

Waarom waarde auto bepalen?

De autowaarde kennen is belangrijk voor de volgende redenen:

  • Verkoop auto. Het is uiteraard handig om de autowaarde te kennen wanneer je jouw wagen gaat verkopen
  • Autoverzekering. Een autoverzekeraar is erg geïnteresseerd in de waarde van jouw auto na een ongeval. Zeker in het geval wanneer de autoverzekeraar de schade aan jouw auto betaalt of terugbetaalt

Naast de bovenstaande redenen is het uiteraard ook gewoonweg leuk om te weten wat jouw auto nog waard is.