Wat te doen na een inbraak?

Help! Er is ingebroken. Wat nu gedaan? Lees hier onder wat je moet doen in geval van inbraak.

Bereken je brandverzekering

Hoe doe ik een aangifte van inbraak bij de politie?

1. Bel de politie.

De eerste stap is logisch genoeg. Je geeft de diefstal meteen aan bij de politie. De politie zal dan een verklaring van je afnemen.

Als je de inbrekers hebt kunnen zien is het belangrijk dat je een gedetailleerd uitleg geeft van hoe de inbrekers er uit zagen. Volg altijd goed de instructies van de politie en vraag ook zeker naar een pv, zodat je die aan je verzekeraar kunt geven.

2. Raak niets aan.

Een inbraak is eng en als er sporen zijn achtergelaten wil je die waarschijnlijk zo snel mogelijk wissen. Je spullen terug opruimen, alles goed kuisen, het kan je een veilig gevoel geven. Door je spullen op te ruimen, kan je sporen uitwissen die kunnen helpen om de dader te vinden.

3. Maak foto’s van de inbraaksporen.

Maak foto’s van alles. Zo heb je toch wat extra bewijs en kan je ook later aan je verzekeraar tonen hoe de situatie eruit zag. Volg altijd goed de instructies van de politie.

Hoe doe ik een aangifte van inbraak bij mijn verzekeraar?

Met de beschrijving van de schade door de politie en eventueel extra foto’s, kan je een aangifte doen aan je verzekeraar. Sommige verzekeraars laten je toe dat via een app of digitaal te doen, anderen zullen nog steeds vragen dit offline te doen. Vraag zeker aan je verzekeraar of makelaar hoe deze aangifte aanneemt.

Je verzekeraar heeft de lijst van gestolen voorwerpen en schade nodig. Daarmee zal je dossier worden opgesteld en een vergoeding worden bepaald. Voor sommige spullen krijg je een vast of forfaitair bedrag terugbetaald en andere spullen zullen berekend worden op de aankoopprijs, met eventueel een som die wordt afgetrokken naarmate je spullen verslijten.

Welke verzekering komt tussen bij inbraak?

De verzekering die dekking biedt bij diefstal is de brandverzekering, of woningverzekering met waarborg diefstal. Deze dekking is niet automatisch inbegrepen in je brandverzekering. Kijk dus zeker na of deze waarborg in je brandverzekering zit.

Een diefstalverzekering dekt de gestolen voorwerpen en de schade die de dief heeft aangericht. Maak dus zeker, samen met de politie, een lijst van de gestolen voorwerpen en de schade die is toegebracht aan je huis. Indien je aankoopfacturen hebt van gestolen voorwerpen kan je deze steeds mee aan je verzekeraar bezorgen.