Werkelijke waarde auto

Wat wordt er bedoeld wanneer men spreekt over de werkelijk waarde van jouw auto? Wat houdt de werkelijke waarde in en hoe wordt die berekend?

Wat is de werkelijke waarde?

De werkelijke of reële waarde van een auto is de waarde van de auto vóór het ongeval. Die waarde wordt geschat door een expert van de autoverzekeringsmaatschappij.

Hoe wordt de werkelijke waarde berekend?

De werkelijke waarde van jouw auto wordt berekend op basis van de volgende criteria:

 • Aantal afgelegde kilometers
 • Algemene toestand van de wagen
 • Aankoopprijs
 • Leeftijd

Wanneer je niet akkoord gaat met de schatting van de expert aangaande de werkelijke waarde, kan je via de rechtsbijstandsverzekering een tweede expertise laten plaatsvinden. Indien je niet over een rechtsbijstandsverzekering beschikt, zal je de kosten voor een bijkomende expertise zelf moeten betalen.

Wanneer wordt de werkelijke waarde toegepast?

De werkelijke waarde wordt in 3 situaties gebruikt:

 1. Jouw auto is betrokken in een ongeval, maar kan worden hersteldDe herstelling gebeurt enkel wanneer de herstellingskosten lager zijn dan de werkelijke waarde van de auto. Indien de herstellingskosten hoger liggen dan de werkelijke waarde van de auto, dan ontvangt je een bedrag gelijk aan de werkelijke waarde.

  Bijvoorbeeld: jouw auto heeft een werkelijke waarde van 2.000 euro, maar ze schatten de herstellingskosten op 4.000 euro. Jouw auto wordt dan niet hersteld, maar je ontvangt wel een vergoeding van 2.000 euro.

 2. Jouw auto is betrokken in een ongeval, maar kan niet meer hersteld wordenWe spreken van een totaal verlies wanneer jouw auto zo beschadigd is dat die niet meer hersteld kan worden. De verzekeringsmaatschappij vergoedt je dan op basis van de werkelijke waarde van de auto.
 3. Jouw auto is gestolen en kan niet worden teruggevondenWanneer jouw auto wordt gestolen en niet wordt teruggevonden binnen de 30 dagen dan zal de vergoeding op basis van de werkelijke waarde worden uitbetaald.

  Notie: de verzekeraar kan in plaats van de werkelijke waarde ook de aangenomen waarde nemen als basis voor je verzekering. Die waarde bepaal je samen met je verzekeraar.

Autoverzekering berekenen

Door je autoverzekering te vergelijken, kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen. In minder dan 5 minuten vind jij de beste autoverzekering aan de laagste prijs.

Autoverzekering berekenen