Wat doen bij stormschade?

Stormen zijn van alle seizoenen. Een storm kan enorm veel schade veroorzaken aan jouw woning. Heb jij helaas stormschade ondervonden? Lees dan hieronder verder hoe je het best de schaderegeling kunt aanpakken.

Brandverzekering vergelijken

Welke informatie vind je hieronder terug:

Wat is stormschade?

Stormschade is logischerwijze de schade die veroorzaakt wordt door een storm, maar wat is precies de definitie van een storm?

De wet zegt dat er sprake is van een storm vanaf een windkracht van 100 kilometer per uur. Sommige verzekeraars spreken echter al van een storm bij een windkracht van 80 kilometer per uur. Dat wil zeggen dat je bij sommige verzekeraars al dekking hebt bij stormschade met een windkracht van 80 kilometer per uur terwijl je bij andere verzekeraars een dekking hebt vanaf een windkracht van 100 kilometer per uur.

Welke verzekering dekt stormschade?

Eigen schade

Wanneer een storm schade veroorzaakt aan jouw woning, kan je beroep doen op de waarborg stormschade van jouw brandverzekering. Een brandverzekering op zich is geen verplichte verzekering, maar de waarborg stormschade is wel een verplichte dekking binnen de brandverzekering. Afhankelijk van je brandverzekering kan er nog wel een franchise afgehouden worden van de uitbetaalde vergoeding.

Opgelet: schade aan zaken die buiten staan (bijvoorbeeld tuinmeubelen) zijn meestal niet gedekt in de brandverzekering. Controleer zeker eens jouw polisvoorwaarden na tot hoe ver de dekking reikt.

Schade bij de buren

Wanneer de schade veroorzaakt wordt door het huis (dakpannen en dergelijke) zal de burgerlijke aansprakelijkheid (ba) van de brandverzekering tussenkomen. Wanneer de schade voorkomt door wegvliegende tuinstoelen, trampoline etc., dan is het de ba van de familiale verzekering die zal tussenkomen.

Bij stormschade door een boom van jezelf, met schade bij de buren, zal in principe de brandverzekering van de buurman zelf tussenkomen voor de geleden schade. Zijn waarborg storm voorziet namelijk schade door storm. Wanneer de boom echter ziek was of dergelijke, ben je als eigenaar van de boom wel aansprakelijk aangezien je niet als goede huisvader gehandeld hebt.

Schade aan jouw auto

Jouw wagen kan ook schade ondervinden door bijvoorbeeld een boom die omver valt. Die schade wordt gedekt door jouw omniumverzekering. Indien je niet over een omniumverzekering beschikt, kan je (indien het geen overmacht is) de eigenaar van de boom aansprakelijk stellen om een schadevergoeding te krijgen.

Wat moet ik doen bij stormschade?

Stormschade kan bij iedereen voorkomen. In het geval dat je slachtoffer bent van stormschade, kan je best de onderstaande stappen volgen voor een correcte schaderegeling:

  • Neem voldoende duidelijke foto’s van de schade
  • Voorkom verdere schade door de nodige maatregelen te nemen
  • Maak een gedetailleerd verslag op van de situatie (indien van toepassing samen met derden)
  • Stuur jouw verzekeraar zo snel mogelijk de aangifte van het schadegeval en de foto’s van de schade
  • Vraag offertes aan voor herstelling en bezorg die aan de verzekeraar
  • Laat de schade herstellen van zodra de verzekeraar zijn akkoord heeft gegeven
  • Bezorg alle facturen aan jouw verzekeraar zodat die jouw schadevergoeding kan bepalen
Opmerking: indien je de schade niet op een verzekering verhalen, is er nog een mogelijkheid om een vergoeding te bekomen bij het Rampenfonds. Dat kan wel alleen als de storm officieel is erkend als ramp. Zo niet, zal je zelf moeten instaan voor de kosten.