Mag ik mijn dashcambeelden als bewijsmateriaal gebruiken bij ongeval?
Dashcambeelden. De bron van eindeloze filmpjes die je op het puntje van je stoel laten zitten in spanning, spannende redding op de laatste seconden en hilarische cameo’s van de lokale dieren. Maar behalve vertier, kunnen deze daschcambeelden ook gebruikt worden als bewijs bij een schadegeval?
Wat is een dashcam?
Een dashcam is een kleine camera, die meestal tegen de voorruit van je wagen wordt gemonteerd. Je kan hem ook ergens anders monteren, maar dat heeft niet zo heel veel nut. Een dashcam neemt namelijk op wat er allemaal gebeurt op de baan. Je kan die beelden dan later opnieuw bekijken (en/of op youtube zetten). Chauffeurs laten een dashcam vaak ook aanstaan als ze zelf niet in de auto zitten, om zo toch een oogje in het zeil te kunnen houden.
Zijn er speciale regels voor mijn dashcam?
Een dashcam is in België nog een redelijk nieuw gegeven. Er zijn dan ook nog niet veel specifieke wetten voor.
Je moet wel, net zoals bij alle andere zaken die beelden kunnen opnemen, altijd correct de privacywetregeling opvolgen. Kort uitgelegd, betekent dat je de volgende regels moet volgen:
- Je mag beelden niet langer bijhouden dan strikt noodzakelijk. Heb je dus tijdens de dag je dashcam gebruikt, maar is er niets relevant gefilmd, dan moet je de beelden diezelfde avond verwijderen. Je mag ze niet bijhouden of verspreiden zonder toestemming.
- Je hebt een informatieplicht. Je moet de tegenpartij meteen laten weten dat je een dashcam hebt die gefilmd heeft.
- Je moet steeds alle nodige veiligheidsmaatregelen nemen.
Mag ik mijn dashcambeelden als bewijsmateriaal bij eens ongeval?
Een dashcam legt alles vast terwijl je rijdt. Handig als je een ongeval meemaakt en er discussie ontstaat over wie er in fout was. Je kan via de video aantonen wie in fout was. Voila, alles opgelost.
Maar mag dat wel? In principe mag een rechter altijd beslissen wat hij of zij beschouwt als volwaardig bewijs. Je mag je dashcambeelden voorleggen, als je de privacywetgeving hebt gerespecteerd.
Vermeld zeker altijd in je aanrijdingsformulier of het politieverslag dat je daschambeelden hebt. Dan kan je verzekeraar of je rechter beslissen deze te gebruiken.
Zijn er nog voordelen aan een dashcam?
Een dashcam wordt vooral gebruikt voor preventie. Een ambitieuze dief of beginnende vandaal gaat er toch net iets minder voor voelen om jouw auto te kiezen als doelwit als ze zien dat er een dashcam staat.