Wat met je autoverzekering als je iemand leert rijden?

Je kind is eindelijk oud genoeg en wilt zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen. Rijlessen zijn geen optie dus je besluit je kind zelf te leren rijden. Maar wat moet je doen met je autoverzekering? En ben je wel gedekt bij een ongeval?

Prijs autoverzekering vergelijken

Wat moet ik doen met mijn autoverzekering?

Je wordt door de wet op de BA-verzekering verplicht om jouw verzekeraar op de hoogte te brengen indien je kind met je wagen zal leren autorijden. Het is dan aan de verzekeraar zelf om te beslissen of ze hiervoor een premieverhoging zullen aanrekenen of niet. De meeste verzekeraars zullen dit ook aanrekenen wegens het verhoogd risico op een ongeval.

Er zijn ook maatschappijen die hiervoor niets aanrekenen en je polis wijzigen zonder premieverhoging. Het is niet zo dat na een premieverhoging de premie plots zal dalen als je kind zijn of haar rijbewijs haalt, er is namelijk nog steeds een verhoogd risico. De premie zal pas dalen indien je kind zelf een wagen koopt en uit je verzekering geschrapt kan worden.

Wat met je autoverzekering bij een ongeval?

Je bent wettelijk in orde zodra je verzekeringscontract aangepast is. Indien je verzekering niet op de hoogte was en je zoon of dochter een ongeval veroorzaakt, dan kan de verzekeraar (een deel van) de schadevergoeding die hij aan de tegenpartij moet betalen van jou terugeisen.

De verzekeraar kan het hele bedrag enkel terugvorderen bij een opzettelijke verzwijging. Dan is het wel aan hem om te bewijzen dat je dit opzettelijk niet hebt vermeld.

Hier ontdek je nog tips om je kind te leren autorijden.

Prijs autoverzekering vergelijken