Tips om je kind te leren autorijden

Mama, papa, ik ga mijn rijbewijs halen. Een trots moment, want je kind wordt zelfstandig. Je wilt je kind natuurlijk steunen om zijn of haar rijbewijs te halen, maar als je nog één keer moet zeggen dat die koppeling goed moet ingedrukt worden… En is dat wat tegenwoordig voor muziek moet doorgaan op de radio? Hoe kun je je nu concentreren zo? Het kan soms stressvol zijn, dus wij geven je alvast enkele tips mee om je rijlessen zo stress-free mogelijk kunt houden.

Bereken je autoverzekering

Ga naar de vormingslessen

James Bond zou opkijken van jouw rijtalent, dat geloven we vollédig, maar toch kan je niet zomaar achter het stuur kruipen en beginnen. Zelf goed kunnen rijden is toch nog iets anders dan je kind leren rijden. Ondertussen heb je ook al je eigen gewoontes en die zijn misschien niet meer helemaal exact zoals het wordt voorgeschreven. Ah nee, die zijn beter, natuurlijk. Maar dat krijg je niet zo snel uitgelegd tijdens het rijexamen van je kind.

Sinds 2017 is het verplicht om eerst vormingslessen te volgen. Tijdens de vormingslessen krijg je handige tips over het lesgeven en nog eens een opfrisser van je rijkennis. Gelukkig kost dit attest je maar 20 euro en je kan het tien jaar gebruiken.

Zeddis kalm

Autorijden is soms spannend. Nog spannender met een beginnende chauffeur die onvermijdelijk wel wat fouten gaat maken. Onthoudt dan vooral goed dat de stress die jij voelt, waarschijnlijk nog dubbel zo sterk is voor je kind. Ook al heb je het al drie keer uitgelegd. En ook al zei je toch dat dat zo niet ging werken. Een hevige reactie zorgt waarschijnlijk alleen nog maar voor extra stress en leidt je kind misschien nog meer af.

Wijs je kind rustig op de fouten die ze maken en verbeter hen waar nodig. Zo krijgt je kind meer vertrouwen in zichzelf en zal het rijden vlotter en vlotter gaan. Ze zullen het wel leren, ze hebben alvast de goede genen.

En tja, dat ze je goede raad in de wind slaan, daar heb je misschien al wat ervaring mee?

Laat je verzekeraar iets weten

Hoe zit het met je autoverzekering als je iemand leert rijden? Laat je verzekeraar zeker weten dat je kind ook regelmatig met je auto zal rijden en dat je rijlessen gaat geven. Je verzekering dekt dat risico namelijk niet standaard. Zelfs als je kind het heel goed doet, moet je toch je autoverzekeraar op de hoogte stellen. De premie van je autoverzekering zal hoogstwaarschijnlijk wel stijgen. Je hebt nu namelijk twee chauffeurs en eentje is nog niet zo ervaren.

Als je kind zijn of haar rijbewijs haalt en ze rijden nog even verder met de auto, kunnen ze al wel hun schadevrije jaren opbouwen. Zo kunnen ze later gemakkelijke een goedkope autoverzekering afsluiten.

Pauze pakken!

Hoe goed rijd jij nog een lastige dag op het werk? Of als je al moe bent, maar je moest toch echt nog naar de supermarkt. De kans is groot dat je kind nog sneller vermoeid raakt achter het stuur, want leren autorijden is een intense inspanning. Merk je dat het echt niet meer gaat en begin je elkaar op de zenuwen te werken, stel dan voor om even een pauze te nemen. Zet je even aan de kant en stap even uit. Drink wat water of wandel een stukje. Zo worden je rijlessen extra quality time en geen bom vol stress.

Niet alleen dat, maar je vermindert ook het risico op een ongeval. Frustraties en vermoeidheid zijn allebei grote oorzaken van ernstige ongevallen. Ook jij reageert en grijpt minder snel in bij een fout als je vermoeid bent. Een ongeval, ook al is het maar wat blikschade, kan toch een grote domper op de rijlessen zetten. Wees dus extra voorzichtig en neem genoeg pauze.

Merk je dat het stuk naar huis echt te veel is, stel dan voor om even over te nemen.

Haal je engelengeduld nog eens naar boven

Autorijden is nu eenmaal niet op één, twee, drie geleerd. Sommige stappen zullen heel snel gaan en andere zullen minder vlot gaan. De motivatie zal soms wel eens een dipje nemen en hoe goed je ook je best doet, een ruzie kan wel eens voorkomen. Probeer vooral altijd je rijlessen als een moment om samen te leren te bekijken.

Ja, de auto is praktisch om naar je werk te gaan en hoe sneller, hoe beter, maar voor de meeste is autorijden nog veel meer dan dat. Laat je kind ook genieten van de vrijheid die het autorijden geeft. Ben je zelf een auto fanaat? Probeer dan vooral die passie te delen. De kennis komt dan wel vanzelf.

Leren autorijden is nog maar het begin. Daarna moet je je hoofd breken over een auto aankopen en over verzekeringen. Met die laatste stap kunnen we je alvast helpen. Focus jij en je kind dus maar op het leren rijden, wij helpen je daarna een heel stuk sneller aan een autoverzekering.

Simulatie autoverzekering maken