Hoe kan ik mijn begrafenis regelen?

Wil je graag je begrafenis zoveel mogelijk zelf regelen? Dat kan natuurlijk ook. We geven je hier de belangrijkste dingen waar je op moeten letten als je een goedkope uitvaart zelf wilt regelen.

Bereken je uitvaartverzekering

Hoe kan ik op het voorhand zelf mijn begrafenis regelen?

Je uitvaart zelf regelen? Het lijkt een paradox, maar eigenlijk kan je zo goed als alles op voorhand regelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je alles goed en op de juiste manier documenteert. Zo weten je nabestaanden exact wat jij wilt.

Dit kan je alvast voorbereiden:

  1. Stel je testament op. In je testament leg je vast wie wat erft. Je kan bijvoorbeeld een goed doel in je testament opnemen. Of een specifiek voorwerp aan een specifiek gezinslid geven. Die prachtige ketting waar je dochter zo gelukkig van wordt? Liever je motor aan je zoon geven dan dat die verkocht wordt? Dat kan je allemaal opnemen.
  2. Stel je wilsbeschikking op. Stel dat je een ongeval meemaakt of je wordt zo ziek dat je in een coma beland. Lijkt extreem misschien, maar het gebeurt toch vaker dan je denkt. Het is dan ook aan je familie en je artsen om te beslissen, maar ben je zeker dat ze weten wat jij zou willen? Via een wilsbeschikking leg je vast welke medische behandelingen je wel en niet wilt. Artsen zijn verplicht zich hieraan te houden.
  3. Leg vast welke soort uitvaart je wilt. In je wilsbeschikking kan je ook laten weten wat je wilt dat er met je lichaam gebeurt na overlijden. Wil je een begrafenis of wil je je laten cremeren? Je kan je begrafenis regelen voor je overlijden. Denk al eens na wat je graag zou willen van uitvaart.

Tip: Zet je uitvaartwensen niet in je testament! Laat weten hoe je wilt dat je nabestaanden je begrafenis regelen altijd in je wilsbeschikking. Registreer je wilsbeschikking bij de gemeente of bij een begrafenisondernemer.

Je testament wordt vaak later pas vrijgegeven, nadat de overheid de successierechten heeft kunnen berekenen. De kans is groot dat je uitvaart dan al geregeld is geweest.

Hoe kan je een goedkope uitvaart zelf regelen?

Met een uitvaartverzekering kan je een bedrag vastleggen voor je uitvaart. Zo garandeer je jezelf dat je nabestaanden geen kosten gaan maken die je niet wilt. Of dat ze zelf opdraaien voor de kosten. Het kan even duren voor de erfenis vrij komt, waardoor nabestaanden vaak zelf nog betalen.

De prijs van je uitvaart hangt af van wat je juist wilt. In België ligt de prijs van een uitvaart tussen de € 1.000 en de € 7.000. Dan spreken we over kosten zoals de kist en grafsteen, maar ook de kosten van de ceremonie, de koffietafel, …

Het goedkoopste is natuurlijk om het allemaal zo kleinschalig mogelijk te houden. Een mooie ceremonie om afscheid te nemen is erg belangrijk om een overlijden te verwerken.