Waarvoor wordt een evaluatierooster gebruikt?

Op het moment dat je een brandverzekering wilt afsluiten, zal de verzekeraar eerst vragen om een evaluatierooster in te vullen. Dit rooster heeft als doel de waarde van jouw woning en inboedel in te schatten.

Bereken jouw brandverzekering

Wat is een evaluatierooster?

Je hebt 2 manieren om de waarde van je woning in te schatten. Via een expert die langskomt en handelt in naam van de verzekeraar, of een evaluatierooster invullen.

Een evaluatierooster is een vragenlijst over je woning. Het probeert zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je woning en inboedel waard zijn. Dit rooster houd rekening met het aantal kamers, het niveau van de afwerking, de oppervlakte enz. De uitkomst van dit rooster is het verzekerde bedrag van je woning, gebaseerd om je huis terug herop te bouwen of te herstellen na verlies.

Wanneer gebruik je dit rooster?

Als je als eigenaar van een woning een brandverzekering wilt afsluiten, zal je dit rooster moeten invullen. Wanneer je huurder bent is het ook aantrekkelijk om daarvan gebruik te maken. Zeker als de huurprijs een deel boven of onder de normale huurprijs ligt.

Door gebruik te maken van dit rooster zal de verzekeraar de evenredigheidsregel schrappen. Dit heeft als voordeel dat de verzekerde een correcte schadevergoeding zal krijgen. Het is het meest eenvoudige en veilige systeem om niet onderverzekerd te zijn.

Het evaluatierooster is bij elke verzekeringsmaatschappij verschillend. De meeste maatschappijen gebruiken het evaluatierooster ook om de inboedel in te schatten. Anderen kunnen gebruik maken van een inventarislijst. Voor speciale en dure voorwerpen kan je best een extra dekking nemen.

Op basis van de uitkomst van dit rooster zal de verzekeraar de brandpremie bepalen. Je moet uiteraard ook alle veranderingen doorgeven aan je verzekeraar. Het verbouwen of renoveren van je woning kan invloed hebben op de waardebepaling. Als je dit niet doet kan de evenredigheidsregel terug worden toegepast. Je breng ook best je verzekeraar regelmatig op de hoogte van nieuwe inboedel.

Bereken je brandverzekering

Bereken en vergelijk online jouw brandverzekering in enkele stappen. Vul het evaluatierooster in en kies voor jou de beste verzekering.

Bereken jouw brandverzekering