Gepersonaliseerde nummerplaat

We zien vaker een wagen met gepersonaliseerde nummerplaat op de weg rijden. Hoe kan je jouw nummerplaat laten personaliseren en zijn alle combinaties toegelaten? Waar kan je daarvoor een aanvraag doen? Hieronder zetten we alle stappen op een rijtje.

Autoverzekering berekenen

Wat is een gepersonaliseerde nummerplaat?

Het is een persoonlijke nummerplaat waar je zelf een combinatie voor mag kiezen. Je mag natuurlijk niet alles erop zetten wat je maar wilt. Er zijn regels aan verbonden. De nummerplaat bevat altijd 9 plaatsen waarvan 1 verplicht voor de reliëfstempel want voortaan begint elke gepersonaliseerde nummerplaat met de reliëfstempel van de DIV. Dus je hebt 8 vrije plaatsen om een combinatie te maken.

De personalisatie is toegelaten voor auto’s, aanhangwagens, motorfietsen en oldtimers. Er is geen personalisatie mogelijk voor bromfietsen, lichte vierwielers, taxis, verhuurvoertuigen met chauffeur, commerciële kentekenplaten, land- of bosbouwvoertuigen (G), nummerplaten van tijdelijke duur en transitplaten.

Welke combinatie is toegestaan?

Er zijn een aantal regels in verband met de combinatie van je nummerplaat. De combinatie mag niet enkel uit cijfers bestaan, tenzij het voertuig reeds is ingeschreven voor 1 januari 1954. Op deze uitzondering na moet de combinatie altijd 1 letter bevatten. De letters worden gescheiden van de cijfers met een streepje, dit kan ook tussen groepen van letters of groepen van cijfers. Het streepje neemt ook een karakter in.

Combinaties die niet zijn toegestaan:

 • Om verwarring te vermijden met gewone Europese kentekenplaten mag de combinatie niet bestaan uit:
  • 3 letters gevolgd door 4 cijfers (bijvoorbeeld JAN-4444);
  • 4 letters gevolgd door 3 cijfers (bijvoorbeeld AXEL-333);
  • 3 cijfers gevolgd door 4 letters (bijvoorbeeld 007-BOND);
  • 4 cijfers gevolgd door 3 letters (bijvoorbeeld 2014-BEL;
 • A-0 en A-999999 (voorbehouden voor federale ministers, ministers van staat, hooggeplaatste rechters, provinciegouverneurs en kabinetchefs);
 • E-0 en E-999999 (voorbehouden voor regionale ministers en kabinetchefs);
 • P-0 en P-999999 (voorbehouden voor parlementairen);
 • Streepjes die niets scheiden of opeenvolgende scheidingsstreepjes zijn niet toegelaten. (bijvoorbeeld -C- -130 of -SIR-);
 • De gescheiden letters “CD” om verwarring met de Corps Diplomatique platen te vermijden (bijvoorbeeld CD-AA-123);
 • De letters W, X, Y of Z gevolgd door 1 letter, 2 cijfers en vervolgens 3 letters (bijvoorbeeld WA-14-AAA) of omgekeerd, om verwarring met de tijdelijke kentekenplaten van korte duur, exportplaten en de commerciële nummerplaten te vermijden;
 • De letters TX en TL om verwarring met de nog in omloop zijnde taxiplaten met de opmaak TXX-111 te vermijden;
 • De letter B gevolgd door 3 cijfers en een letter (conflict met kentekenplaten van Belgische militairen die in Duitsland gestationeerd zijn).

Hoeveel kost een gepersonaliseerde nummerplaat?

Voor de reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat zal je een bedrag van 1000 euro moeten betalen. Voor de productie en levering via bpost, zal je nog 30 euro moeten betalen aan de postbode.

Sinds december 2015 werd de prijs van een gepersonaliseerde nummerplaat van 1.000 naar 2.000 euro verhoogd. Maar sindsdien is de interesse veel minder groot. Het aantal aanvragen daalde tot 100 à 200 per maand. Daarom zal de gepersonaliseerde nummerplaat op 4 december 2017 terug de oorspronkelijke prijs van 1000 euro krijgen.

Hoe vraag je jouw persoonlijke nummerplaat aan?

Stap 1: ga naar de website van de FOD Mobiliteit en vervoer. Je kan hier onder de rubriek ‘mijn voertuig, mijn plaat’ de beschikbaarheid van je combinatie controleren

Stap 2: vul het online formulier in voor de aanvraag van een gepersonaliseerde nummerplaat indien de combinatie beschikbaar is

Stap 3: de DIV onderzoekt of de aangevraagde combinatie goedgekeurd of afgekeurd wordt

Stap 4: indien de aanvraag wordt geweigerd, wordt je hiervan op de hoogte gebracht via mail. Indien de aanvraag werd goedgekeurd, ontvang je een mail met een uitnodiging om de vereiste betaling uit te voeren (overschrijving met gestructureerde mededeling). Je dient het bedrag binnen de 10 dagen te storten om de reservatie te bevestigen. De aangevraagde combinatie wordt voor een periode van 5 maanden gereserveerd. Na die periode wordt de reservering automatisch geannuleerd zonder terugbetaling van het gestorte bedrag. De status van aanvraag kan je op de website van FOD Mobiliteit en Vervoer raadplegen.

De verzekeraar moet de inschrijving van een voertuig onder de gepersonaliseerde combinatie en op naam van de titularis binnen de 5 maanden via WebDIV aanvragen.

Let op: de gereserveerde combinatie mag niet gebruikt worden voor de inschrijving van een ander voertuig of een andere titularis.

Prijs verzekering auto

Wil je graag weten hoeveel een autoverzekering jou kost en welke waarborgen deze bevat? Maak dan snel de berekening en vergelijk verschillende autoverzekeraars.

Autoverzekering berekenen