Gepersonaliseerde nummerplaat

Wil jij graag een gepersonaliseerde nummerplaat? Niet helemaal zeker hoe je jouw gepersonaliseerde nummerplaat moet aanvragen of welke combinaties nog vrij zijn? Ontdek hier alles wat je moet weten.

Autoverzekering berekenen

Wat is een gepersonaliseerde nummerplaat?

Bij een gepersonaliseerde nummerplaat, kies je zelf de nummers en letters die op je nummerplaat staan. Je mag natuurlijk niet alles erop zetten wat je maar wilt. Er zijn regels aan verbonden.

Een geldige nummerplaat heeft altijd 9 plaatsen waarvan 1 verplicht voor de reliëfstempel. Elke gepersonaliseerde nummerplaat met de reliëfstempel van de DIV. Dus je hebt 8 vrije plaatsen om een combinatie te maken.

De personalisatie is toegelaten voor auto’s, aanhangwagens, motorfietsen en oldtimers. Er is geen personalisatie mogelijk voor bromfietsen, lichte vierwielers, taxis, verhuurvoertuigen met chauffeur, commerciële kentekenplaten, land- of bosbouwvoertuigen (G), nummerplaten van tijdelijke duur en transitplaten.

Waar moet ik op letten bij de aanvraag van een gepersonaliseerde nummerplaat?

Niet elke combinatie is toegestaan. Je nummerplaat aanvragen moet nog steeds via enkele regels.

  • Je mag maximaal 8 tekens gebruiken, maar minder mag dus ook.
  • Je kan kiezen tussen letters of een combinatie van cijfers en letters. Alleen cijfers is niet toegelaten.
  • Als je kiest voor een combinatie van letters en cijfers, moeten deze van elkaar gescheiden worden door een streepje. Let op, want dat telt ook als een teken.
  • Je mag geen nummerplaten aanvragen met een beledigende, racistische of politiek getinte boodschap.

Wat is de kostprijs van een gepersonaliseerde nummerplaat?

Voor de reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat betaal je  1000 euro. Voor de productie en levering via bpost,betaal je nog eens 30 euro aan de postbode.

Hoe je persoonlijke nummerplaat aanvragen?

Je kan je gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen als je volgende stappen volgt.

1. Controleer de beschikbaarheid van je gepersonaliseerde nummerplaat

Ga naar de website van de FOD Mobiliteit en vervoer. Je kan hier onder de rubriek ‘mijn voertuig, mijn plaat’ de beschikbaarheid van je gepersonaliseerde nummerplaat combinatie controleren. Daar vind je een lijst met gepersonaliseerde nummerplaat.

2. Gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen

Vul het online formulier om je aanvraag te voltooien, als de combinatie die je wilt beschikbaar is.

3. Je nummerplaat wordt goedgekeurd

De DIV onderzoekt of  de aangevraagde combinatie mogelijk is en volgens alle regels. Als alles in orde is, wordt je aanvraag goedgekeurd.

Als je aanvraag wordt geweigerd, wordt je hiervan op de hoogte gebracht via mail. Als je aanvraag werd goedgekeurd, ontvang je een mail met een uitnodiging om de vereiste betaling uit te voeren. Je dient het bedrag binnen de 10 dagen te storten om de reservatie te bevestigen. De aangevraagde combinatie wordt voor een periode van 5 maanden gereserveerd. Na die periode wordt de reservering automatisch geannuleerd zonder terugbetaling van het gestorte bedrag. De status van aanvraag kan je op de website van FOD Mobiliteit en Vervoer raadplegen.

De verzekeraar moet de inschrijving van een voertuig onder de gepersonaliseerde combinatie en op naam van de titularis binnen de 5 maanden via WebDIV aanvragen.

Let op: de gereserveerde combinatie mag niet gebruikt worden voor de inschrijving van een ander voertuig of een andere titularis.

Prijs verzekering auto

Wil je graag weten hoeveel een autoverzekering jou kost en welke waarborgen deze bevat? Maak dan snel de berekening en vergelijk verschillende autoverzekeraars.

Autoverzekering berekenen