Hoe een nummerplaat aanvragen?

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en je wilt er zo snel mogelijk mee op de baan. Maar voor je op de weg mag, moet je eerst nog jouw voertuig inschrijven en een nummerplaat aanvragen. Maar hoe doe je dat nu juist?

Bereken meteen je autoverzekering

Hoe moet ik een nummerplaat aanvragen?

Je nummerplaat aanvragen moet via het roze formulier, ook wel het inschrijvingsformulier genoemd. Wie je dat geeft, hangt af van de soort wagen dat je wilt laten verzekeren.

Bij een nieuw voertuig wordt het roze formulier bezorgd door de autodealer of garagist.

Bij een tweedehandswagen ontvang je als koper het roze formulier van de verkoper, die het ontvangen heeft bij de keuring voor verkoop van zijn voertuig. Dit formulier blijft 2 maanden geldig.

Bij een tweedehandsmotor wordt het formulier bezorgd door jouw verzekeraar. Je bezorgt hem dan het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar en indien mogelijk een kopie van het gelijkvormigheidsattest.

Waar moet ik mijn nummerplaat aanvragen?

Je wagen moet eerst bij de DIV, ofwel de dienst inschrijving voertuigen, ingeschreven worden. Dat hoef je niet zelf te doen.  Je bezorgt jouw verzekeraar het ingevulde ‘registratie aanvraag formulier’. Je verzekeraar dient je aanvraag voor jou in bij de DIV en houdt het formulier bij.

Als je al over een nummerplaat van het Europese model beschikt, heb je enkel een nieuw inschrijvingsbewijs nodig. Je verzekeraar duidt dan aan dat je al in orde bent en een Europese nummerplaat hebt.

In sommige gevallen zal je auto niet digitaal kunnen ingeschreven worden. Dit kan zijn omwille van een geïmporteerde auto, een oldtimer … De aanvraag tot inschrijving kan dan opgestuurd worden naar DIV met de post of je kan hiermee persoonlijk tot aan een DIV kantoor gaan.

Wanneer krijg ik de nummerplaat na het aanvragen?

Nadat je verzekeraar het ingevulde formulier heeft ingediend krijg je na 24 tot 48 uur een nieuwe nummerplaat geleverd. De postbode zal je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs bezorgen nadat je aan hem de rekening van €30 betaald hebt. Als je enkel een inschrijvingsbewijs nodig hebt, is dit € 26. Je kan de nummerplaat ook steeds op een zelf gekozen adres laten afleveren of bij de garagist/autodealer waar je de auto gekocht hebt.

Je krijgt het inschrijvingsbewijs in tweevoud geleverd. Eén voor in het voertuig en één voor thuis. Op het inschrijvingsbewijs staat ook duidelijk vermeld welk deel je in de wagen moet leggen en welk deel thuis.

Hoe je nummerplaat bevestigen?

Bevestig nu je officiële nummerplaat aan de achterzijde van je voertuig. Nu moet je enkel nog een extra nummerplaat laten maken voor aan de voorzijde van je voertuig en je kan de baan op.

Bereken je autoverzekering

Als je in België wilt rijden is een autoverzekering verplicht. Bereken vandaag nog je verzekering via Verzekeringen.be, door onze handige vergelijkingstool. Je krijgt niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit te zien. Je kan ook online afsluiten. Uiteraard staan onze experts op elk moment voor je klaar. Bereken vandaag nog.

Bereken meteen je autoverzekering