Hoe een nummerplaat aanvragen?

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en je wilt er zo snel mogelijk mee op de baan. Maar voor je op de weg mag, moet je eerst nog jouw voertuig inschrijven en een nummerplaat aanvragen. Maar hoe doe je dat nu juist?

Bereken meteen je autoverzekering

Hoe vraag je een registratie aanvraag formulier aan?

Bij een nieuw voertuig wordt het (roze) formulier bezorgd door de autodealer of garagist.

Bij een tweedehandswagen ontvang je als koper het (roze) formulier van de verkoper, die het ontvangen heeft bij de keuring voor verkoop van zijn voertuig. Dit formulier blijft 2 maanden geldig.

Bij een tweedehandsmotor wordt het formulier bezorgd door jouw verzekeraar. Je bezorgt hem dan het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar en indien mogelijk een kopie van het gelijkvormigheidsattest.

Hoe dien je het ingevulde formulier in bij de DIV?

Het aanvraagformulier moet bij de DIV, ofwel de dienst inschrijving voertuigen, ingeschreven worden. Je bezorgt jouw verzekeraar het ingevulde ‘registratie aanvraag formulier’. Hij zal dit formulier online indienen bij de DIV. De verzekeraar of makelaar zal dit formulier bijhouden.

Als je al over een nummerplaat van het Europese model beschikt, heb je enkel een nieuw inschrijvingsbewijs nodig. Op het formulier zal de verzekeraar dan aanduiden dat je al over een Europese nummerplaat beschikt.

In sommige gevallen zal je auto niet digitaal kunnen ingeschreven worden. Dit kan zijn omwille van een geïmporteerde auto, een oldtimer … De aanvraag tot inschrijving kan dan opgestuurd worden naar DIV met de post of je kan hiermee persoonlijk tot aan een DIV kantoor gaan.

Hoe krijg je de nieuwe nummerplaat geleverd?

Nadat je verzekeraar het ingevulde formulier heeft ingediend krijg je na 24 tot 48 uur een nieuwe nummerplaat geleverd. De postbode zal je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs bezorgen nadat je aan hem de rekening van €30 betaald hebt. Als je enkel een inschrijvingsbewijs nodig hebt, is dit € 26. Je kan de nummerplaat ook steeds op een zelf gekozen adres laten afleveren of bij de garagist/autodealer waar je de auto gekocht hebt.

Je krijgt het inschrijvingsbewijs in tweevoud geleverd. Eén voor in het voertuig en één voor thuis. Op het inschrijvingsbewijs staat ook duidelijk vermeld welk deel je in de wagen moet leggen en welk deel thuis.

Hoe je nummerplaat bevestigen?

Bevestig nu je officiële nummerplaat aan de achterzijde van je voertuig. Nu moet je enkel nog een extra nummerplaat laten maken voor aan de voorzijde van je voertuig en je kan de baan op.

Bereken meteen je autoverzekering