Met de gsm achter het stuur, ben ik dan verzekerd?

Dat sms’en achter het stuur levensgevaarlijk is, weet iedereen ondertussen wel. Dat je gsm achter het stuur gebruiken flinke boetes kan opleveren ook. Maar de exacte regels? Die zijn niet altijd even duidelijk en dan is het verleidelijk om je eigen beslissing te maken.

Bereken je autoverzekering

Wat mag ik niet met mijn gsm als ik autorijdt?

De wet zegt dat: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”

En dat betekent…?

Stilstaan betekent dat je voertuig niet beweegt gedurende de tijd die je nodig hebt om te laden of te lossen of in te stappen.

Geparkeerd betekent dat je voertuig voor een langere tijd stilstaan dan de tijd die je nodig hebt om te laden of te lossen of in te stappen.

Je mag dus niet op je gsm kijken achter het stuur als je rijdt. Nogal logisch. Maar hier zijn een paar instinkers.

Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik bij het rood licht?

Ja, dat zou kunnen. Je mag je gsm niet gebruiken als je wacht aan een verkeerslicht.

Je staat niet stil om te laden of te lossen, je wacht gewoon op het licht om groen te worden. Je staat ook niet geparkeerd. In dat geval mag je dus, volgens de definitie van hierboven, je gsm niet in de hand houden. Gebruik maken van je gsm betekent eender wat je doet met je gsm: bellen, sms’en, of snel even je sociale media checken.

Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik in de file?

Ja, dat zou kunnen. Je mag je gsm niet achter het stuur gebruiken als je in de file staat. Je staat niet stil en je bent niet geparkeerd.
Krijg ik een boete als ik mijn gsm achter het stuur gebruik als ik fiets of op de brommer rijdt?

Als je fiets, met de brommer rijdt, of zelfs als je te paard bent, val je onder de noemer “bestuurder” volgens de wet. Dat betekent dat je dus ook onder dezelfde regels valt. Je mag je gsm niet gebruiken.

Wat mag ik wel met mijn gsm als ik autorijdt?

In principe mag je wel bellen in je auto, zolang je de handenvrij belt. Dat betekent dat je de toetsen van je gsm niet gebruikt. Volgens de wet ben je dan volledig in orde, maar we willen je wel even zeggen dat alle negatieve effecten van bellen achter het stuur ook gebeuren als je hands free belt. Dan weet je dat ook al weer. Als je in fout bent bij een ongeval gaat je BA autoverzekering je niet vergoeden. Dat je in fout was door hands free te bellen, heeft op zich geen extra effect op je verzekering.

Je mag wel op je gsm zitten, zelfs als je de toetsen gebruikt, als je stilstaat of parkeert. Wacht je op de parking van de winkel op iemand die boodschappen doet, dan mag je gerust je sociale media even checken.

Kan mijn verzekering weigeren mij terug te betalen als ik door gsm-gebruik een ongeval veroorzaak?

Als jij een ongeval veroorzaakt, door bijvoorbeeld niet op tijd te remmen, omdat je op je gsm bezig was, dan dekt een BA autoverzekering alleen de schade voor de anderen. De kosten aan je eigen auto, betaal je zelf. Dat is altijd zo als je een ongeval veroorzaakt, of dat nu door sms’en achter het stuur komt of niet.
Je full omnium dekt wel je eigen schade. Maar als een verzekeraar kan bewijzen dat jij door roekeloos of onverantwoord gedrag de schade hebt veroorzaakt – door bijvoorbeeld veel te snel te rijden en dan ook nog eens de hele tijd met je gsm bezig te zijn achter het stuur, kan het zijn dat je verzekeraar de schade op jou verhaalt. Dat betekent dat je zelf zal moeten betalen, voor je eigen schade. Je verzekeraar moet wel kunnen aantonen dat er een rechtstreeks verband was tussen het auto-ongeval en jouw gsm-gebruik.
Hier kan je ontdekken in welke gevallen je niet verzekerd bent achter het stuur.