Wat is een lichte vracht?

Op de openbare weg rijden we niet enkel met personenwagens rond. Ook lichte vracht zoals pick-ups en bestelwagens rijden over onze wegen.

Prijs autoverzekering lichte vracht simuleren

De autokeuring ziet erop toe dat jouw voertuig aan de technisch kenmerken voldoet om van de bovenstaande fiscale voordelen te kunnen genieten.

Wie kan een voertuig als lichte vracht inschrijven

Niet enkel professionals, maar ook particulieren mogen op eigen naam een lichtevracht auto inschrijven. Zo kan je ook als particulier profiteren van de fiscale voordelen die deze voertuigklasse biedt. De fiscus kan uiteraard de regels aanpassen indien men ziet dat veel particulieren hier gebruik van maken.

Welke voertuigen zijn lichte vracht?

De volgende 4 categorieën van auto’s worden beschouwd als lichte voertuigen:

1. Pick-ups met enkele cabine

Dit voertuig heeft een enkele cabine volledig afgesloten van de laadruimte. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 2 zitplaatsen. Ze bestaat uit een open laadbak die eventueel is afgesloten met een dekzeil of ander horizontaal deksel om de lading te beschermen.

2. Pick-ups met dubbele cabine

Dit voertuig heeft een dubbele cabine volledig afgesloten van de laadruimte. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 6 zitplaatsen. Ze bestaat uit een open laadbak die eventueel is afgesloten met een dekzeil of ander horizontaal deksel om de lading te beschermen.

3. Bestelwagen met enkele cabine

Dit voertuig heeft een enkel cabine die is afgesloten door een tussenschot van ten minste 20 cm hoogte of door de rugleuning van de rij zetels. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 2 zitplaatsen. De laadruimte heeft een lengte die minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis.

4. Bestelwagen met dubbele cabine

Dit voertuig heeft een dubbele cabine die volledig afgesloten is met een niet afneembare ononderbroken wand. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 6 zitplaatsen. De laadruimte heeft een lengte die minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een lichte vracht?

Verzekering lichte vracht

Je hebt voor dit type voertuig een verzekering lichte vracht nodig. De verzekering lichte vracht verschilt niet veel van de autoverzekering. Zo ben je ook wettelijk verplicht om minstens de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. Je kan daarnaast ook kiezen voor een kleine of grote omnium.

Het grote verschil ligt in de premie. Aangezien het risico op ongevallen bij lichte vracht hoger ligt dan bij personenwagens, kan de premie wel eens aanzienlijk verschillen. Informeer je daarover zeker bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar.

CMR verzekering

De CMR verzekering waarborgt de contractuele aansprakelijkheid van de wegvervoerder bij schade en/of verlies van de goederen, en bij laattijdige aflevering van de goederen. In de meeste gevallen zijn stukgoederen, bulkgoederen en koelgoederen standaard verzekerd. Andere soorten goederen dien je dan weer expliciet aan te geven. Informeer je zeker daarover bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar.

Bestuurdersverzekering

Een BA autoverzekering vergoedt enkel de materiële en lichamelijke schade aan derden. Ze dekt niet jouw eigen lichamelijke schade bij een ongeval in fout. Daarvoor kan je best een bestuurdersverzekering afsluiten.

Bereken je verzekering lichte vracht

Nu de premie van je lichte vracht verzekering berekenen? Dat kan! Via Verzekeringen.be bereken je de premies van 13 autoverzekeraars. In onze handige vergelijkingstool zie je niet alleen de beste prijs, maar ook de kwaliteit. Zo weet je altijd waar je voor gedekt bent en kies je de verzekering die het beste bij je past. Bereken je premie nu en sluit online af in minder dan 5 minuten.