Welke verzekeringen heb je nodig als zelfstandige in bijberoep?
Ben jij aan het spelen met het idee om zelfstandige in bijberoep te worden? Als je nog niet helemaal zeker bent wat er allemaal bij kijken komt, helpen wij je alvast verder. Deze verzekeringen kun je best afsluiten als zelfstandige in bijberoep.
Wie mag beginnen als zelfstandige in bijberoep?
Beginnen als zelfstandige in bijberoep mag als je
- Werknemer, arbeider of ambtenaar bent en minstens een deeltijds contract hebt.
- Een vaste benoeming in het onderwijs hebt, en minstens 6/10 werkt
- In het onderwijs staat als je niet vast benoemd bent en minstens de helft (50%) van een volledig uurrooster werkt
- Even pauze hebt genomen met een tijdskrediet of loopbaanonderbreking, voor maximaal 12 maanden
- Werkloos bent, voor maximaal 12 maanden. Dat programma heet “springplank naar zelfstandige.”
Welke verzekeringen sluit ik best af als zelfstandige in bijberoep?
Als je erover denkt om te starten als zelfstandige in bijberoep, is het belangrijk om je goed te beschermen. Zelfstandige zijn brengt namelijk unieke risico’s met zich mee.
Een beroepsaansprakelijkheid verzekering
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt je voor beroepsfouten of -vergissingen. Zelfs de besten onder ons maken al wel eens een fout, maar in een beroepscontext kan een fout je duur komen te staan.
Je verzekeraar dekt bijvoorbeeld de erelonen van advocaten als het tot een schadeclaim komt. Zo kan je in alle veiligheid je carrière als zelfstandige starten.
Een cyberverzekering voor ondernemers
Ook in de business wereld is het internet niet meer we te denken. Vele zaken verkopen online producten of bieden online diensten aan. Als je zelf online een zaak wilt beginnen, dan is een cyberverzekering voor ondernemers een must. Deze beschermt je voor verschillende online risico’s zoals cyberaanvallen, het hacken van je site of het stelen van klantengegevens.
Online risico’s worden steeds groter. Zelfs grote bedrijven en de overheid worden getroffen door hackers en cybercrime. Als groeiende zelfstandige is het dus zeker geen luxe om je veilig te stellen.
Wat zijn de voor- en nadelen van werken als zelfstandige in bijberoep?
Zoals alles in het leven, heb je voor- en nadelen aan de keuze om zelfstandige in bijberoep te worden. We zetten ze hier even op een rijtje zodat je alle info krijgt die je nodig hebt om een goede keuze te maken.
Voordelen
1. Minder risico.
Als je start als zelfstandige in bijberoep, heb je altijd nog een deeltijdse baan om op terug te vallen. Je weet zeker dat je sowieso een bepaald loon krijgt op het einde van de maand. Je blijft ook genieten van zaken zoals betaald verlof, pensioenopbouw, ziekte-uitkering en andere.
2. Extra inkomsten.
Wat je verdient met in bijberoep, komt bovenop het loon dat je krijgt als werknemer. Zo kan je dus al in alle veiligheid een kapitaal opbouwen om verder in je zaak te steken, of gewoon om extra van te genieten.
3. Veilig testen en opbouwen.
Zelfstandige worden is niet altijd even gemakkelijk. Zeker in de beginjaren, zijn er wel wat risico’s. Als je zelfstandige wordt in bijberoep, kan je op een veiligere manier je idee uittesten. Loopt het mis? Dan val je terug op je andere job. Loopt alles goed? Dan bouw je een
Nadelen
1. Verdeelde aandacht
Time-management is essentieel als je twee jobs wilt combineren. Tijdens de opstart van een zaak, kan het heel erg druk worden.
2. Je bouwt geen sociale rechten op als zelfstandige
Je kunt op bepaalde premies of voordelen niet rekenen als zelfstandige in bijberoep, alleen als zelfstandige in hoofdberoep. Je betaalt ook wel minder sociale bedrage.
3. Minder tijd in je bijberoep
Omdat je twee zaken combineert, kan je natuurlijk minder tijd in je bijberoep steken. Zelfstandigen die voltijds aan hun zaak werken, kunnen meer tijd in klanten en hun zaak investeren.