Wat bij perte totale van jouw auto?

Perte totale, per total of total loss. Je hebt waarschijnlijk al wel één of meerdere van die termen gehoord, maar wat betekenen ze precies?

Autoverzekering vergelijken

Wanneer is je auto perte totale?

De verzekeringssector maakt een onderscheid tussen een economische totaal verlies en een technisch totaal verlies.

Economisch totaal verlies

We spreken van een economisch totaal verlies wanneer het verschil tussen de werkelijke waarde van je auto vóór het ongeval en de wrakwaarde (wat je nog krijgt voor de beschadigde auto) lager ligt dan de herstellingskosten. Het is in dat geval economisch niet verantwoord om jouw wagen te laten herstellen.

Technisch totaal verlies

We spreken van een technisch totaal verlies wanneer jouw auto zo zwaar is toegetakeld dat het technisch niet verantwoord is om de wagen te laten herstellen.

Wie bepaalt of er sprake is van totaal verlies?

Jouw verzekeraar stelt een onafhankelijke expert aan om de grootte van de schade te bepalen. Die expert beslist ook of het voertuig economisch of technisch herstelbaar is of niet. Indien de expert besluit dat het om een totaal verlies gaat, brengt hij de betrokken partijen daarvan op de hoogte. Als verzekerde kan je ook steeds een tegenexpertise vragen indien je niet akkoord bent met de beslissing.

Hoe wordt per total bepaald?

Totaal verlies wordt bepaald door te kijken naar de waarde van je auto. Verzekeraars kunnen uitgaan van twee systemen:

Aangenomen waarde

De aangenomen waarde is de afgesproken waarde van jouw auto bij de onderschrijving van jouw verzekeringscontract. De aangenomen waarde zal meestal bepaald worden op basis van de factuur of cataloguswaarde van de auto. Via een afschrijvingstabel zal de wagen stelselmatig aan waarde verliezen.

Werkelijke waarde

De werkelijke waarde is de marktwaarde van jouw auto zoals die bepaald wordt door een expert na het ongeval. Wanneer er geen omniumverzekering is, zal de expert steeds de werkelijke waarde van de wagen bepalen.

Hoe word je vergoed bij een per total?

Jouw vergoeding wordt berekend op basis van de aangenomen waarde, werkelijke waarde of nog een ander systeem.

Aangenomen waarde

In het geval van de aangenomen waarde zal het bedrag van de herstellingskost merkelijk hoger moeten zijn voordat het voertuig total loss verklaard wordt.

Werkelijke waarde

In het geval van werkelijke waarde wordt een wagen total loss verklaard van zodra de herstellingskosten meer bedragen dan de werkelijke waarde van de wagen bij het ongeval min de wrakwaarde.

Wat doet de verzekering bij een perte totale van mijn auto?

Dat hangt af van de verzekeringen die je hebt afgesloten:

  • Omniumverzekering. Wanneer je een omniumverzekering hebt, dan ontvang je steeds een vergoeding ongeacht of je in fout bent of niet. Indien je niet in fout bent, zal je verzekeraar de schade verhalen op de partij die in fout is. Een eventuele franchise van je verzekering die je zelf moet betalen, zal dan ook op de andere partij worden verhaald.
  • BA autoverzekering. Wanneer je geen omniumverzekering hebt en je slachtoffer bent van een ongeval, kan je meestal terecht bij de BA verzekeraar.

Indien je geen omniumverzekering hebt en er is geen aansprakelijke tegenpartij, dan krijg je helaas geen vergoeding voor jouw schade.