Wat is een omnium autoverzekering?

Je bent als bestuurder verplicht om een BA autoverzekering af te sluiten voor schade veroorzaakt aan derden, maar wat met de schade aan jouw wagen? In dat geval kan de omniumverzekering jou een oplossing bieden.

  • Vergelijk zo’n 13 verzekeraars.
  • Bespaar tot 50% op je autoverzekering per jaar.
  • Vergelijk bij de grootste aanbieder.
Landingspagina Auto
Join The Club

Join the club.

Zoveel mensen vergeleken de afgelopen maand.

Go Big Or Go Home

Go big or go home.

vergelijk de prijs en kwaliteit van alle verzekeraars.

Zo Simpel

Amai, zo simpel!

Sluit meteen online je verzekering af.

Vul je gegevens in en bereken je prijs

Bij welke verzekeraars kan ik mijn omniumverzekering berekenen?

Op Verzekeringen.be kan je de omnium formules vergelijken van Axa, Touring Verzekeringen (Yuzzu), Belfius Direct Verzekeringen, Ethias, Baloise Insurance, Allianz, Vivium, Fidea, Optimco, Aedes, Athora, PNP en DVV.

Wat is de omnium autoverzekering?

De omnium autoverzekering bestaat uit een aantal bijkomende waarborgen waaronder eventueel de vergoeding van eigen schade.

De omniumverzekering biedt je met andere woorden de mogelijkheid om de BA autoverzekering aan te vullen met extra waarborgen om jouw wagen van een ruimere bescherming te voorzien.

Is een omniumverzekering auto verplicht?

De omniumverzekering is geen verplichte verzekering. Ze is wel een aanvullende verzekering wat betekent dat de bepalingen ervan niet wettelijk zijn vastgelegd. Iedere autoverzekeraar definieert dus zelf de regels zonder weliswaar afbreuk te doen aan de regels van de algemene verzekeringswet. Je dient dus bij een omniumverzekering duidelijk te omschrijven welke risico’s je wilt verzekeren. Die worden dan contractueel bepaald en als bijlage opgenomen in je verplichte verzekering BA auto.

Wat zijn de verschillende omnium formules?

Je kan aan jouw BA autoverzekering steeds individuele waarborgen toevoegen. De meeste autoverzekeraars werken echter in pakketvorm. Zo heb je de mini omnium of kleine omnium en de full omnium of grote omnium.

Mini omnium of kleine omnium

De mini omnium of kleine omnium bestaat uit de wettelijk verplichte BA autoverzekering en de dekkingen schade door brand, (poging tot) diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren.

Full omnium of grote omnium

De full omnium of grote omnium is de meest complete autoverzekering die je kan vinden. Ze heeft dezelfde dekkingen als de mini omnium, maar dekt erbovenop ook nog de eigen schade.

Wanneer sluit ik een omniumverzekering af?

Een omniumverzekering wordt meestal afgesloten voor een periode die gelijk is aan de afbetalingstermijn van het krediet dat men is aangegaan voor de aankoop van de auto.

Mini omnium of kleine omnium

Je sluit een mini omnium of kleine omnium bij wagens die reeds enkele jaren oud zijn of bij tweedehandsvoertuigen. Het is aangeraden om een mini omnium te nemen wanneer je auto door zijn leeftijd niet voldoende waard is om full omnium te verzekeren.

Full omnium of grote omnium

Het is aangeraden om een full omnium af te sluiten voor nieuwe wagens tot en met 4 jaar. In die eerste vier jaar heeft jouw wagen nog een aanzienlijke waarde. Erna kan je overstappen naar een mini omnium. Die heeft dezelfde dekkingen, maar dekt enkel niet schade door vandalisme en eigen schade.

Heeft de omniumverzekering een franchise of vrijstelling?

Een omniumverzekering heeft vaak een franchise of vrijstelling. Een franchise of vrijstelling is het bedrag dat je voor eigen rekening neemt. Het wordt in mindering gebracht van de vergoeding die je krijgt naar aanleiding van een ongeval.

De grootte van de franchise wordt meestal vastgelegd door het toepassen van een bepaald percentage van de waarde van het voertuig. Dat percentage verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Weet wel dat hoe hoger het bedrag van de franchise, hoe beter de premie voor je omniumverzekering. En omgekeerd uiteraard.

De franchise is enkel van toepassing op de waarborg eigen schade (full omniumverzekering). Op alle andere waarborgen mag geen vrijstelling toegepast worden.

Wat vergoedt een omnium bij schade?

Hoeveel schadevergoeding je krijgt, hangt af van wat er in de omniumverzekering is vastgelegd. Belangrijk daarbij is dat je wel het verschilt kent tussen herstelbare en niet-herstelbare schade.

Herstelbare schade

De vergoeding zal in dit geval overeenstemmen met het bedrag van de factuur. Al dan niet verminderd met een eventuele franchise.

Niet-herstelbare schade (totaal verlies)

Wanneer je te maken hebt met niet-herstelbare schade of totaal verlies, hanteren de verzekeraars verschillende manieren om de schadevergoeding te bepalen:

  • Werkelijke waarde. Dit is de waarde van het voertuig vóór het ongeval. Het bedrag van de vergoeding die je krijgt is het bedrag dat door de expert werd bepaald en na aftrek van de mogelijke vrijstelling (*)
  • Aangenomen waarde. Dit is het bedrag overeengekomen bij het afsluiten van de omniumverzekering. Vaak wordt er een coëfficiënt gebruikt om de waardevermindering (door het gebruik daalt de waarde van de auto) te bepalen maar er wordt soms ook rekening gehouden met het aantal gereden kilometers.

(*) Indien de toepassing van een Engelse franchise is voorzien, zal je het hele bedrag dat door de expert werd bepaald terugkrijgen, ongeacht de vrijstelling. Mocht dat bedrag evenwel lager liggen, dan komt je verzekeraar niet tussen in de schade.

Waarom de prijs van een omnium berekenen?

Een omniumverzekering beschermt je auto voor heel wat extra risico’s. Maar wat kan je verwachten als prijs voor een omniumverzekering? Mensen denken al snel dat een omnium veel te veel kost en bijna de moeite niet waard is. Door online eens de prijs te berekenen, kan je alle rust bekijken of een omniumverzekering iets voor jou is

Hoe bereken ik de prijs van een omniumverzekering?

Wat kost een omniumverzekering? Dan kan je dat snel én online ontdekken via Verzekeringen.be. Vergelijk in 5 minuten tijd de prijs bij alle verzekeraars op Verzekeringen.be. Sluit jouw omnium ook ineens online af.