Recht om vergeten te worden

Het recht om vergeten te worden voor een schuldsaldoverzekering maakt deze verzekering toegankelijker voor ex-kankerpatiënten. Lees er alles over hier.

Bereken je schuldsaldoverzekering

Wat is het recht om vergeten te worden?

Het recht om vergeten te worden is een term die gaat over je schuldsaldoverzekering. Een schuldsaldoverzekering sluit je af om te garanderen dat je hypothecaire lening wordt afbetaald. Als men spreekt over het recht om vergeten te worden, dan gaat het meestal over ernstige, chronische ziektes of ziektes met een risico op herval, zoals bijvoorbeeld kanker. Tien jaar na een succesvolle kankerbehandeling, mag je verzekeraar geen rekening meer houden dat je de ziekte ooit hebt gehad.

Vroeger, voor het recht om vergeten te worden werd ingeroepen, was het vaak moeilijk voor ex-kankerpatiënten om een betaalbare schuldsaldoverzekering te vinden. De verzekeraar zag het terugkeren van kanker als een verhoogd risico, waardoor de premies een heel stuk hoger lagen.

Door het recht om vergeten te worden valt dat probleem dus weg. Na een succesvolle behandeling en enkele jaren zonder gezondheidsproblemen, kan je een schuldsaldoverzekering zonder problemen afsluiten.

Hoelang voor ik recht heb om vergeten te worden?

De algemene (maximum)termijn ligt op 10 jaar. Voor specifieke gevallen van kanker zijn er vaak kortere periodes. Zo kan je voor verschillende schildklierkankers al beroep doen op het recht om vergeten te worden na 3 jaar. Voor verschillende vormen van leukemie ligt de termijn op 5 jaar.

Je kan via de site van de overheid checken welke termijn geldt aan welke voorwaarden. Je verzekeraar kan je natuurlijk ook verder helpen.

Is het recht om vergeten te worden alleen voor ex-kankerpatiënten?

Nee, ook andere chronische ziektes vallen onder dit recht. Zo kan je bijvoorbeeld ook met hepatitis C, infectie door het HIV-virus of mucoviscidose onder bepaalde voorwaarden beroep doen op het recht om vergeten te worden.

Wat als ik voor februari 2020 een schuldsaldoverzekering had afgesloten?

Het recht om vergeten te worden telt alleen voor nieuwere schuldsaldoverzekering, die afgesloten zijn vanaf 1 februari. Als je daarvoor een schuldsaldoverzekering had afgesloten, kan je niet van een voordeligere premie genieten.

Het kan daarom een goed idee zijn je schuldsaldoverzekering te herzien en een nieuwe af te sluiten. Via Verzekeringen.be kan je in enkele klikken een offerte voor je schuldsaldoverzekering berekenen.