Rookmelders en je verzekering: dit moet je weten

Smartphone ‘s avonds opladen? Gezellig kaarsjes branden? Brand is zo gebeurd en kan in korte tijd grote schade aanrichten. Vooral ‘s nacht is brand gevaarlijk. Onze neus slaapt net als de rest van ons lichaam. Je wordt dus niet wakker van rook.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

Waar rook is, is vuur. Maar dat vuur is niet het gevaarlijkste, hoe indrukwekkend de vlammen ook mogen zijn. Rook is de grootste oorzaak van dodelijke slachtoffers bij woningbranden. Zeker als we slapen. Onze neus slaapt namelijk mee, je wordt niet zo snel wakker van de geur van rook als je zou denken. Schiet je eindelijk wakker, kan het al te laat zijn.

Een rookmelder merkt rookvorming veel sneller op dan mensen en maakt genoeg herrie om zelfs de diepste slapers wakker te schudden. Zo kan je sneller evacueren of de brand bestrijden. Om mensenlevens te redden is de regelgeving rond rookmelders verstrengd. Rookmelders helpen de brand te beperken tot de originele brandhaard. Dat scheelt veel in schade en herstellingskosten. Rookmelders spelen dus niet alleen een grote rol bij brandpreventie, maar beperken ook de geleden schade. Daar zijn verzekeraars natuurlijk ook altijd grote fan van.

Waar zijn rookmelders verplicht?

Het zou België niet zijn als de verplichtingen rond rookmelders niet zouden verschillen. In dit geval worden ze per gewest bepaald. Let op dat je soms andere verplichtingen hebt als huurder, verhuurder of eigenaar. Er zijn dan ook verschillen in je brandverzekering.

In Vlaanderen: vanaf 1 januari 2020 is het simpel. Rookmelders zijn in Vlaanderen in elke woning verplicht. Huurwoningen, appartementen, of privéwoningen, ze hebben allemaal rookmelders nodig.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: rookmelders zijn alleen verplicht in huurwoningen. De eigenaar van de huurwoning moet de rookmelders installeren, niet de huurder.

In het Waals Gewest: elke woning moet rookmelders hebben. Hoeveel hangt af van de grote van je huis of appartement.

Waar plaats ik best mijn rookmelders?

In Vlaanderen ben je verplicht om minstens 1 rookmelder per verdieping hebben.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je een rookmelder plaatsen in elke kamer die je door gaat om te evacueren. Ook plaats je er verplicht een in elke slaapkamer die s’nacht gesloten deuren heeft.

In Wallonië hangt hoeveel rookmelders je plaatst af van de grote van je huis of appartement. Je plaatst minstens 1 rookmelder op elke verdieping die minstens 1 woonkamer heeft. Is die verdieping groter dan 80 vierkante meter? Dan installeer je verplicht 2 rookmelders. Als je meer dan 4 rookmelders installeert moeten ze draadloos in verbinding staan met elkaar.

Nog wat extra plaatsen die je kan overwegen: je kan een rookmelder hangen in de hal of trappenhuis van elke bewoonde verdieping. Je kan een extra rookmelder hangen in elke kamer die je door moet om van je kamer naar de uitgang te vluchten. Je plaatst beter geen rookmelder in je keuken. De kans is groot dat je dan vaak valse alarmen krijgt door het koken. Hier opteer je best voor een thermische rookmelder, die afgaat door hitte.

Wat met mijn verzekering als ik geen rookmelder heb?

Als je geen rookmelders hebt, heeft dat in principe geen effect op je brandverzekering. Je verzekeraar kan je niet verplichten om rookmelders te installeren. Ze kunnen het zeker aanraden, maar verplichten mag niet.

Maar gaat mijn verzekeraar niet zeggen dat ik nalatig ben geweest? Je verzekeraar mag dat zeker zeggen, maar dat is geen geldige reden om je niet te vergoeden voor geleden schade. Tenzij er een direct verband kan gelegd worden tussen schade die je hebt geleden en het feit dat je geen rookmelders had.

Nu je daar gerust in bent, kan je altijd eens kijken of je huidige brandverzekering de beste voor jou is. Vergelijk snel en eenvoudig je opties via onze website.

Prijs brandverzekering berekenen