Waarop letten als je een appartement gaat huren?

Klaar om het nest te verlaten? Of je nu een eerste appartement zoekt of al ervaring hebt, het is belangrijk aandachtig het appartement te bekijken. Er kunnen heel wat zaken zijn die je niet op het eerste zicht opmerkt, maar die je wel kopzorgen kunnen bezorgen. Stel je zeker de volgende vragen.

Vergelijk nu jouw brandverzekering

Is alles veilig en gezond?

Thuis wil je rustig en veilig zitten. Even relaxen en geen zorgen meer maken. Check dus zeker of er rookmelders aanwezig zijn en of je veilig weg kunt uit de ruimte als er brand ontstaat.

Bekijk of je overal dubbel glas hebt en of de deur brandwerend is. Zijn je sloten nog in orde, krijg je de deur goed op slot? Dan zijn allemaal zaken je eens kan testen.

Kijk zeker ook na of je geen vocht- of schimmelplekken vindt. Dat kan heel schadelijk zijn voor je gezondheid.

Is alles in orde?

Doe alle ramen eens open en dicht. Zet de kraan eens open om de waterdruk te inspecteren en na te gaan hoelang je moet wachten op warm water. Een extra keer je handen wassen kan nooit kwaad.

Je kan je gsm oplader meenemen om de stopcontacten te testen. Bekijk ook zeker of er aansluitingen zijn voor televisie, wasmachine of vaatwasser. Dat kan toch wel handig zijn.

Vraag naar het EPC attest. Dat certificaat geeft aan hoe energiezuinig je huurwoning is. Dan kan je een betere inschatting maken van de kosten voor je gas- en elektriciteitsrekening.

En vergeet natuurlijk niet de meeste essentiële vraag van allemaal te stellen: is ’r hier goeie wifi?

Past de buurt bij je?

De woning bekijken is belangrijk, maar alles rond de woning is ook belangrijk. Hoeveel lawaai kan je verdragen? Zijn je favoriete winkels in de buurt? Scholen, openbaar vervoer en genoeg zaken om je te vermaken tijdens het weekend, zijn ook allemaal belangrijke factoren waarop je op moet letten als je een appartement huurt.

Welke verzekeringen heb ik nodig als huurder?

Als huurder sluit je verplicht een brandverzekering huurder af. Ja, dat woordje verplicht is niet zo tof om te horen, maar een brandverzekering kan wel heel nuttig zijn. Herstellingskosten kunnen snel oplopen en je bent als huurder verplicht om de huurwoning in oorspronkelijke staat terug te geven aan de eigenaar als je verhuist. Krijg je te maken met brand- of waterschade, dan is het aan jou om de schade te herstellen. En dat kan snel heel wat kosten.

Je kan best ook je inboedel verzekeren. Laten we eerlijk zijn, onze spullen zijn belangrijk voor ons. En we besteden er soms best wat geld aan. Je wil dan ook niet de kans lopen alles te verliezen. Een inboedelverzekering dekt je eigen spullen. Soms zelfs buitenshuis.

Je kan je inboedel en huurappartement ook verzekeren tegen diefstal. Dat doe je ook zelf, je huisbaas gaat die taak niet op zich nemen.

De premie van je brandverzekering wordt berekend op de grootte van je appartement. Hoe groter je appartement, hoe duurder je premie gaat zijn. De locatie speelt ook een belangrijke rol in het berekenen van je brandverzekering. Je kan snel je premie online bereken en ook ineens afsluiten.