Zorgvolmacht

Heb jij al eens nagedacht over je nalatenschap? Niet alleen het traditionele testament, maar ook zorgvolmachten worden steeds populairder. Met een zorgvolmacht geef je iemand de bekwaamheid om keuzes te maken over je nalatenschap als je zelf niet meer wilsbekwaam bent. Is dat de juiste keuze voor jou? We leggen hieronder uit waar je best op kan letten.

Bereken je uitvaartverzekering

Wat houdt een zorgvolmacht in?

Door ouderdom, ziekte of ernstig ongeval, kan het zijn dat je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Je wordt dan “wilsonbekwaam” genoemd. Dat zorgt vaak voor problemen met praktische zaken zoals je erfenis, of de medische keuzes die gemaakt moeten worden.

Een zorgvolmacht voorkomt die problemen. Je geeft dan één of meerdere personen die je vertrouwt, de bekwaamheid om keuzes over je vermogen (of jezelf) te maken. Zo kies je zelf wie die keuzes maakt, in plaats dat een vrederechter een bewindvoerder aanduidt.

Wat is de kostprijs van een zorgvolmacht?

Hou voor een zorgvolmacht rekening met de volgende kosten:

  • Een ereloon van 195 euro voor 1 lastgever, of 295 voor 2 lastgevers
  • Registratierechten
  • Inschrijving bij het Centraal Register voor Lastgevingen (24 euro)
  • Eventueel inschrijving bij Centraal Register van Verklaringen
  • Eventueel notariskosten

Wat zijn de voordelen van een zorgvolmacht?

De grote voordelen van een zorgvolmacht zijn:

  • Je kiest zelf wanneer de zorgvolmacht uitwerking heeft. Dat kan dus ook als je nog wel wilsbekwaam bent, maar je bijvoorbeeld slechter ter been bent en zelf niet meer makkelijk naar de bank of dergelijken geraakt.
  • Vermogensplanning. Door zelf je schenkingen of testament te plannen, wordt je vermogen niet nodeloos “geblokkeerd”.
  • Je kan je wensen duidelijk maken en iemand die je vertrouwt kan voor je zorgen. Je voorkomt heel wat discussies en problemen door de keuze zelf te maken.

Wat kan ik regelen met een zorgvolmacht?

Voor je vermogen wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  1. Daden van beheer
  2. Daden van beschikking

Daden van beheer

Daden van beheer gaan, zoals de naam het zegt, over het beheer van je vermogen. Dat zijn zaken zoals het verhuren van een appartement, beleggingen onderhouden, facturen betalen, …. Kortom: de dagdagelijkse handelingen die nodig zijn. Dit noemen we ook algemene bevoegdheid. Dan hoef je niet per se alles heel duidelijk te benoemen, hoewel je dat wel kan doen als je wilt.

Daden van beschikking

Daden van beschikking kunnen een impact hebben op je vermogen. Hiermee bedoelen we zaken zoals een woning verkopen, een schenking doen, betalen van schulden of het ontvangen van je pensioen etc… Zaken die wel degelijk de omvang van je vermogen kunnen beïnvloeden.

Als je dit wil, dan moet er een notaris het document opstellen. Als het alleen om beheer gaat, dan kan je het zelf opstellen.

Hoe stel ik een zorgvolmacht op?

  1. Kies of je via de notaris gaat, of zelf de volmacht opstelt.
  2. Beslis of je 1 of meerdere lasthebbers wilt en wie.
  3. Beslis of je een vertrouwenspersoon wilt en wie.
  4. Beslis de start van de volmacht.
  5. Beslis welke handelingen je volmacht toestaat. Kies of je alleen daden van beheer (het onderhouden van je vermogen) of ook van daad (acties om je vermogen te vergroten of verkleinen). Doe dit zo zorgvuldig mogelijk.

Wat kan ik in een zorgvolmacht zetten?

Enkele zaken waaraan je kan denken bij het opstellen van je volmacht:

  • Voorkeuren rond ziekenhuis, woonzorgcentrum, …
  • Wilsverklaringen rond euthanasie en hoe die onder de aandacht van zorgverleners te brengen
  • Voorkeuren rond levenseinde
  • Praktische regelen rond de uitvaart
  • Richtlijnen rond het wijzigen van je verblijfplaats

Kan een volmacht zonder notaris?

Ja, dat kan. Om een zorgvolmacht op te stellen, moet je wel nog wilsbekwaam zijn. Dat wil zeggen dat je nog heldere beslissingen kan nemen. Daar is op zich geen notaris voor nodig. Je moet je document wel laten registeren. Als je toch graag hulp hebt, kan een notaris natuurlijk wel helpen. De basiskost ligt rond de 250 euro, maar naargelang de complexiteit van je wensen, kan daar wat bijkomen.

Hoe bereken ik mijn uitvaartverzekering?

  1. Vul je zorgvolmacht aan met een uitvaartverzekering
  2. Kies welk bedrag je wilt verzekeren
  3. Vergelijk bij Verzekeringen.be
  4. Sluit af. Een zorgvolmacht is helemaal compleet als je deze ook aanvult met een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering bepaal je een kapitaal dat je nabestaanden uitbetaald krijgen na je overlijden. Zo moeten je nabestaanden zich geen financiële zorgen maken