Wat te doen als je verkeerd getankt hebt?

Je bent moe en wil gewoon naar huis, maar je moet nog snel even tanken. Of je rijdt al jarenlang met een benzinewagen en je bent zonet overgeschakeld naar een diesel. Eventjes je aandacht ergens anders, of de macht der gewoonte laten overnemen en daar sta je nu: je hebt de verkeerd getankt. Wat nu? Hoeveel kwaad kan dat eigenlijk, de verkeerde brandstof tanken?

Vergelijk je pechverhelping

Wat gebeurt er als ik verkeerd tank?

Elk jaar worden er nog duizenden gevallen gemeld van mensen die per ongeluk benzine in een dieselwagen tanken. Ach ja, vergissen is menselijk. En met een goede autoverzekering, ook niet het einde van de wereld.

Benzine in een dieselwagen

Als je de verkeerde brandstof tankt, bijvoorbeeld benzine in een dieselwagen, kan dat de motor flink beschadigen. Diesel is een iets “dikkere” vloeistof dan benzine. Diesel heeft ook een smerende functie, waar een dieselmotor erg van houdt. Benzine, zelfs een klein beetje, verdunt de diesel genoeg om die smerende functie te stoppen. Als je dan je motor start, kan de schade erg groot zijn.

Merk je de fout niet op bij het tanken zelf? Je auto zal binnen enkele honderden meters zelf wel van zijn oren maken. Na wat protest valt je motor gewoon uit.

Je zult je tank en brandstofsysteem moeten laten leegpompen en schoonmaken. Ook voorzie je maar best een nieuwe brandstoffilter.

Diesel in een benzine auto

Tank je diesel in een benzine auto, wat niet vaak gebeurt omdat het vulpistool niet in een benzinetank past, is de schade wel minder erg. Diesel brandt minder goed dan benzine. Een benzinemotor heeft ook lagere ontbrandingstemperaturen, waardoor de diesel niet zal ontsteken en er gewoonweg niets gebeurt. Het enige dat er kan gebeuren is dat je zo vaak je motor probeert te starten zonder resultaat, dat je de motor en je bougies “verdrinkt”.

Als je niet heel veel diesel verkeerd in je benzinewagen hebt getankt, kan je zo snel mogelijk meer benzine toevoegen om het mengsel dikker te maken en meer kans te geven te ontsteken. Na een paar tankbeurten zal je motor weer de oude zijn.

In het ergste geval moet je tank leeggemaakt worden en je bougies vervangen.

Wat moet ik doen als ik verkeerd heb getankt?

Je merkt dat je de verkeerde brandstof tankte voor je start.

Wat je ook doet, start je auto niet. Ook niet om hem aan de zijkant te parkeren. Staat je auto in de weg, zet je auto dan in neutraal en duw hem voorzichtig naar een veilige plaats. Zo voorkom je schade aan je motor. Zeker als je benzine in een dieseltank hebt getankt, kan een korte rit genoeg zijn om heel wat schade aan te richten.

Vraag aan de pompbediende of ze materiaal hebben om je tank leeg te pompen. Als je wat geluk hebt, kan dat gewoon ter plaatse gebeuren.

Kan dat niet ter plaatse gebeuren, bel je de pechverhelping om je auto te laten verslepen. Veel autoverzekeringen komen wel tussen in die kosten.

Je merkt dat je de verkeerde brandstof tankte als je al onderweg was.

De kans is groot dat je het dan pas merkt wanneer je motor uitvalt. Dan zit er niet veel anders op dan de pechhulp te bellen. Zij zullen je auto verslepen naar een garage om daar het probleem verder op te lossen.

Begint je motor te pruttelen, parkeer dan zo snel mogelijk je wagen aan de kant, of op de veiligste manier mogelijk. Schakel je motor uit en laat het daarbij. Je motor opnieuw en opnieuw proberen te starten gaat alleen maar voor meer schade zorgen. Ook al weet je heel wat van auto’s, de kans dat je dit zelf kan oplossen is klein.

Ook kan het mengsel van benzine en diesel heel makkelijk ontvlammen. Wees dus heel voorzichtig.

Welke verzekering kan mij helpen als ik verkeerd hebt getankt?

Je kunt rekenen op je pechbijstand en in sommige gevallen, als je een mini of full omnium hebt, op je autoverzekering.

De pechbijstand is een aanvullende verzekering op je BA autoverzekering. Die komt tussen bij kosten voor versleping, lekke band en ook als je de verkeerde brandstof tankte. De pechbijstand komt je te hulp zowel in het binnen- als in het buitenland.

Sommige verzekeraars dekken in hun mini of full omnium ook de herstellingskosten aan je motor nadat die beschadigd is door brandstofpech. Niet alle verzekeraars geven deze waarborg, dus lees je verzekering nog eens goed na. Heb je het gevoel dat die waarborg wel handig kan zijn voor jou? Je kan makkelijk online de waarborgen vergelijken via onze website. Zo ben je altijd zeker van je stuk.