Kan ik mijn auto verzekeren zonder rijbewijs?

In België ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten wanneer je in het bezit bent van een auto. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de eigenaar van de auto een rijbewijs heeft. Maar het komt wel eens voor dat je zonder rijbewijs een autoverzekering wilt afsluiten.

Prijs autoverzekering vergelijken

Waarom sluiten verzekeraars niet zomaar een autoverzekering af zonder rijbewijs?

In België is het rijbewijs één van de belangrijkste vereisten om een autoverzekering te kunnen afsluiten. Indien je geen geldig rijbewijs kunt voorleggen, kan je geen autoverzekering op jouw naam afsluiten.

Zo is het voor bepaalde personen moeilijk om een autoverzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan mensen van wie het rijbewijs is ingetrokken (geweest) of jongeren die leren autorijden.

Rijbewijs ingetrokken

Je wilt een autoverzekering afsluiten, maar je rijbewijs is ingetrokken. In dat geval kan de verzekeraar weigeren om een autoverzekering toe te kennen. Zoals reeds meegegeven, is het essentieel voor een verzekeraar dat je een rijbewijs kunt voorleggen om een autoverzekering af te sluiten.

Leren rijden

Jonge bestuurders kunnen met de auto leren rijden indien ze over een tijdelijk rijbewijs beschikken én indien een ervaren bestuurder mee rijdt. In die situatie kan je best met de auto van de ouders leren rijden. Hou er wel rekening mee dat je als jonge bestuurder meer zal moeten betalen voor de autoverzekering dan meer ervaren bestuurders.

Wat kan ik doen als ik geen rijbewijs heb?

Je kan onder beperkte voorwaarden wel rijden onder de verzekering van iemand anders. Je auto uitlenen brengt wel risico’s met zich mee. Je moet dan wel erkennen dat alle autoschade die jij aanricht, op hem of haar verhaald zal worden. Denk er dus zeker goed over na indien je met de auto rijdt zonder zelf een geschikte verzekering te hebben.