Auto lenen of uitlenen: ben ik verzekerd?

Durft een vriend of kennis wel eens regelmatig jouw auto lenen? Of ben jij juist degene die wel eens de auto van iemand anders leent? Misschien mag jouw auto de stad niet meer binnen, maar de auto van een iemand anders wel. Maar mag dat wel zomaar? We hebben voor jou even nagedacht over wat je verzekering heeft te zeggen over het (uit)lenen van wagens.

Ik leen mijn auto aan een vriend of kennis.

Je mag zonder problemen jouw auto uitlenen aan vrienden of familieleden. De BA autoverzekering blijft gewoon geldig. De bestuurder aan wie je de auto leent, moet uiteraard wel een geldig rijbewijs hebben. Best logisch.

Als je maar af en toe je auto uitleent, moet je verzekeraar dat niet weten.

Leen je je auto regelmatig uit, bijvoorbeeld aan je kinderen, dan is het slim je verzekeraar dit wel te laten weten. Je kan je kinderen, of de persoon aan wie je de auto veel uitleent, opnemenen als regelmatige bestuurder in de autoverzekering.  Dit heeft als voordeel dat je kind deze periode nadien zal kunnen gebruiken om zijn of haar eigen schadevrij verleden te kunnen bewijzen.

Mijn vriend of kennis heeft een ongeval met mijn auto.

Als de persoon aan wie je de auto uitleent een ongeval veroorzaakt, is die gedekt door jouw BA autoverzekering. Heb je een omniumverzekering, dan wordt ook de eigen schade vergoed, tenzij de toegelaten bestuurder het ongeval opzettelijk veroorzaakte. Was het een ongeval in fout, dan zal wel jouw bonus-malus stijgen ook al was jij niet de bestuurder.

Ik leen de auto van een vriend of kennis.

Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.

Ik heb een ongeval met de auto van mijn vriend of kennis.

Heb je een ongeval veroorzaakt met de geleende auto? Dan zal de BA autoverzekering van de eigenaar van de auto de schade aan de tegenpartij vergoeden. Als de eigenaar ook een omniumverzekering heeft, zal de eigen schade ook vergoed worden. Zo niet, zal jij zelf opdraaien voor de kosten.

Een goede verzekering biedt je extra zekerheid als je de auto uitleent. Gelukkig hoeft een goede verzekering vinden niet moeilijk te zijn. Klik op de onderstaande knop en vergelijk snel en eenvoudig je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken