Rijbewijs auto

Rijbewijs auto

Als je met een auto wilt rijden, moet je een rijbewijs halen. Welk rijbewijs heb je nodig? En wat moet je doen om jouw rijbewijs te halen?

Autoverzekering simuleren 

Welke informatie vind je hieronder terug:

Welk rijbewijs heb je nodig?

Als je met de auto wilt rijden, heb je een rijbewijs categorie B nodig. Het rijbewijs toont aan dat je geschikt bent om met de auto te rijden en je daarvoor over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.

Je mag met een rijbewijs B een auto besturen met maximum 8 zitplaatsen, een MTM van niet meer dan 3500kg en met een aanhangwagen van maximaal 750kg.

Hoe je rijbewijs halen?

Je kan jouw rijbewijs B halen door te slagen voor het theoretisch examen, door een rijopleiding te volgen en door uiteindelijk voor het praktisch examen te slagen.

Theoretisch rijexamen

Om je theoretisch rijexamen te kunnen afleggen, dien je minimaal 17 jaar te zijn. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarbij je minimum 41 op 50 moet halen om te slagen.

Bij het theoretisch examen wordt er een onderscheid gemaakt tussen zware en lichte overtredingen. Bij een zware overtreding (o.a. overtredingen van derde en vier graad) zal er 5 punten worden afgetrokken en bij een lichte fout 1 punt. Je kan dus maximaal 9 lichte fouten maken of maximum 1 zware en 4 lichte fouten maken.

Praktische rijopleiding

Wanneer je voor jouw theoretisch rijexamen bent geslaagd, krijg je een attest waarmee je op het gemeentehuis jouw voorlopig rijbewijs kan aanvragen. Je kan bij de aanvraag van jouw voorlopig rijbewijs kiezen tussen de volgende 2 opties:

 1. Voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden geldig)

  Wanneer je voor deze optie kiest, kan je maximaal twee begeleiders aanduiden. De begeleiders moeten al 8 jaar houders zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs B en mogen in de laatste 3 jaar niet veroordeeld geweest zijn tot een verval van het recht tot sturen. Beide begeleiders mogen tegelijk in de auto meerijden. Je mag echter met een voorlopig rijbewijs geen passagiers vervoeren.

  Verder ben je verplicht om met een L te rijden en mag je niet rijden van 22 uur tot 6 uur 's anderendaags op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen.

 2. Voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden geldig)

  Wanneer je voor deze optie kiest, ben je verplicht om 20 uren praktijklessen te volgen in een erkende rijschool. Indien jouw instructeur vindt dat je na die 20 uren zelfstandig kunt rijden, ontvang je een bekwaamheidsattest waarmee je vanaf 18 jaar jouw voorlopig rijbewijs van 18 maanden bij het gemeentehuis kunt aanvragen.

  Je bent, net zoals bij het rijbewijs met begeleider, verplicht om met een L te rijden en je mag niet rijden van 22 uur tot 6 uur 's anderendaags op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen.

Praktisch rijexamen

Wanneer je 18 jaar bent en je hebt minimum 3 maanden rijopleiding gevolgd, kan je jouw praktisch rijexamen doen. Je kan jouw praktisch examen afleggen in één van de erkende rijexamencentra in Vlaanderen.

Het praktisch rijexamen bestaat onder andere uit:

 • Het uitvoeren van 2 van 6 mogelijke manoeuvres
 • Het bereiken van een op voorhand bepaalde bestemming via gps of verkeersborden zonder aanwijzingen van de examinator
 • Het uitvoeren van een risicoperceptie op de computer

Ben je niet geslaagd? Dan kan je nog een tweede poging ondernemen om jouw rijbewijs te halen. Indien je dan niet slaagt, dien je zes uur rijschool te volgen vooraleer je opnieuw jouw praktisch examen mag afleggen.

Ben je wel geslaagd? Dan ontvang je een attest waarmee je op het gemeentehuis jouw rijbewijs kan aanvragen.

Autoverzekering jonge bestuurder

Heb je zonet jouw rijbewijs behaald en kijk je uit naar jouw eerste auto? Een autoverzekering voor jongeren is vaak niet goedkoop en daarom is het best om verschillende autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Bereken hier in enkele stappen jouw autoverzekering en bespaar.

Autoverzekering simuleren