Hoe wordt een autopremie bepaald?

Tal van factoren hebben invloed om de correcte prijs voor je autoverzekering te bepalen. De combinatie van deze factoren bepaalt hoe hoog je premie autoverzekering zal zijn.

Autoverzekering vergelijken

De leeftijd van de bestuurder

Hoe jonger de persoon, hoe minder ervaring die heeft en hoe groter de kans om betrokken te raken bij een mogelijk ongeval. Autoverzekeraars willen zich hier graag tegen indekken waardoor je als jongere (< 26 jaar) vaak een hogere prijs moet betalen voor je autoverzekering.

Ook voor ouderen wordt vaak een hogere prijs bepaald omdat de fysieke en/of mentale gesteldheid vaak aanleiding geeft tot tragere reactietijden en onoplettendheid. Dit verhoogt de kans op een ongeval en is dus mee prijsbepalend.

Je woonplaats

De locatie waar je woont (en werkt) is belangrijk. Stadsverkeer is veeleisender voor het welbehoud van je auto dan het platteland. De kans op de uitbetaling van schadevergoedingen is bijgevolg veel groter. Woon je dus in de stad, zul je wellicht een duurdere premie betalen voor je ba autoverzekering.

De historiek van de schadegevallen met je auto

Het is wellicht een open deur intrappen, maar je schadeverleden bepaalt mee de kostprijs van je autoverzekering.

Interessant om weten is dat autoverzekeraars voor 01/01/2004 verplicht waren het systeem van de bonus malus toe te passen. Hierdoor genoten autobestuurders met een (beperkte) schadevrije rijstijl een gunstiger tarief. Bovendien werden de regels ervan door de Belgische wet bepaald.

Sinds 01/01/2004 is de verplichting (op vraag van de Europese Commissie) afgeschaft en kunnen verzekeraars hun eigen regels bepalen.

In werkelijkheid hanteren de autoverzekeraars nog steeds een vergelijkbaar systeem (goede autobestuurders worden beloond), maar zij bepalen zelf het voordeel of de sanctie die gepaard gaat met je schadehistoriek (op basis van een schadeattest(*)).

Door het afschaffen van de bonus malus kunnen verzekeraars zelf de sanctie en/of het voordeel bepalen op basis van het schadeverleden (*) van de betrokken persoon. Daardoor wordt het moeilijker om zelf even te achterhalen of je teveel betaald. Via deze module bereken je gratis & online de prijzen voor je autoverzekering bij alle autoverzekeraars (75% van de Belgische markt) op basis van alle factoren die de prijs van je autoverzekering beïnvloeden.

(*) Autoverzekeraars hanteren tegenwoordig een schadeattest dat het aantal ongevallen oplijst die zijn gebeurd tijdens de laatste 5 jaren. Je kan dit altijd zelf opvragen bij je huidige autoverzekeraar. Wil je overigens je bestaande autoverzekering opzeggen en overstappen naar een voordeligere autoverzekeraar, dan zal deze laatste dit schadeattest opvragen en gebruiken om de prijs voor je autoverzekering te bepalen.

Gebruik je je wagen voor woon-werk verkeer ?

Bij gebruik van je auto voor dagelijks woon-werk verkeer vergroot uiteraard het risico op een ongeval. Bovendien leg je hierdoor meer kilometers op jaarbasis af. Sommige van de verzekeraars in onze berekeningsmodule spelen hierop in door een kilometerverzekering aan te bieden.

Attentie: wees steeds correct en duidelijk naar je autoverzekeraar en meldt iedere (belangrijke) wijziging in het risico voor je autoverzekering. Indien je belangrijke wijzigingen niet aangeeft, dan kunnen verzekeraars in sommige gevallen het recht hebben om (een deel van) de door hen betaalde schadevergoeding terug te eisen.

Andere factoren die mee de prijs van je autoverzekering bepalen

  • model van het voertuig : hoe hoger het vermogen, hoe groter de kans op een ongeval en de mogelijke schadevergoeding
  • gewenste dekking : hoe meer aanvullende waarborgen je wil, hoe hoger de prijs (mini omnium, full omnium, rechtsbijstand, bestuurdersverzekering, garantieverlenging (voor tweedehandswagens)),…
  • uitrusting van het voertuig : hoe meer opties, hoe hoger de te verzekeren prijs
  • plaats waar de auto gestald staat ‘s nachts
  • maakt een bestuurder jonger dan 26 jaar gebruik van de auto

Ben je op zoek naar een autoverzekering, vergelijk dan eerst de prijzen en beslis dan:

Autoverzekering vergelijken

Het Tariferingsbureau

Wie meent dat de premie voor zijn/haar autoverzekering te hoog is, kan contact opnemen met het Tariferingsbureau. Heb je bovendien al meerdere keren een negatief antwoord gekregen van autoverzekeraars, dan kan het Tariferingsbureau je mogelijks ook helpen om een BA autoverzekering aan te bieden.