Brandverzekering berekenen en vergelijken

De prijs voor een brandverzekering is afhankelijk van vele factoren. Om een correcte vergelijking te maken tussen de brandverzekeraars op de Belgische markt, kun je gratis gebruik maken van onze online vergelijkingsmodule die op een transparante en uniforme manier 60% van de brandverzekeraars in België vergelijkt (enig in België).

Bereken je brandverzekering

Klik op "Bereken je brandverzekering" om de beste prijs brandverzekering te berekenen, vergelijken en simuleren.Gratis, online & in enkele minuten ontdek je wat de voordeligste brandverzekering is voor jouw situatie en bij wie.

Voor welke verzekeraars kan ik een brandverzekering berekenen en vergelijken?

  • Directe verzekeraars (= direct writers): Corona Direct
  • Via de onafhankelijke verzekeringsmakelaars bij: AG Insurance, Allianz, Baloise Insurance (= Mercator + Nateus), Vivium, AXA en Fidea.
Brandverzekering Vivium verzekeringen | Verzekeringen.be
Brandverzekering fidea verzekeringen | Verzekeringen.be
Brandverzekering axa verzekeringen | Verzekeringen.be

Méér informatie over deze verzekeraars vind je op verzekeraars die actief zijn op Verzekeringen.be

Hoe verloopt de berekening voor je brandverzekering?

Héél eenvoudig. Vul zo nauwkeurig mogelijk de vragenlijst in die je te zien krijgt en klik vervolgens op 'verder'. Alle vragen zijn noodzakelijk om bij alle betrokken verzekeraars de beste prijs voor je brandverzekering te simuleren. Ter hoogte van het detail van een prijsberekening, kun je overigens bijkomende real–time simulaties maken.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een brandverzekering?

De premie, ofwel de prijs van een brandverzekering, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen;
  • hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats;
  • de verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars;
  • de optionele dekkingen die je zelf hebt gekozen;
  • de werkelijke waarde van de woning of het appartement bepaalt mee de hoogte van de premie (zie ook het evaluatierooster);
  • de hoogte van de franchise (= het bedrag dat je zelf moet dragen bij de uitbetaling van de schadevergoeding).

Vermijd onderverzekering dankzij het evaluatierooster

De toepassing van het evaluatierooster (= een vragenlijst waarbij men nagaat hoeveel plaatsen er zijn in een woning, wat de afwerking is van de woning, de aanwezigheid van houten vloeren, glazen deuren,...) heeft als doel om onderverzekeren tegen te gaan. Onderverzekeren is de situatie waarbij de verzekerde waarde kleiner is dan de werkelijke waarde van de woning. Op die manier vermijd je de toepassing van een corrigerende factor op de schadevergoeding.

Stel: 15 jaar geleden heb je je woning laten verzekeren voor 275.000 eur. 5 jaar geleden heb je een renovatie doorgevoerd waardoor de werkelijke waarde van je woning is gestegen tot 315.000. Je hebt hier weliswaar geen melding van gemaakt bij je brandverzekeraar, waardoor deze nog steeds uitgaat van 275.000 eur. Bij een schadegeval (ten bedrage van 2.500 eur) zal je brandverzekeraar niet het hele bedrag vergoeden maar wel 2.500 x (275.000/315.000) = 2.183 eur ! Dit als gevolg van het feit dat je onderverzekerd was.

» Deze correctie op de vergoeding is de toepassing van de evenredigheidsregel

Prijs brandverzekering berekenen