Wat is een gelijkvormigheidsattest?

Een gelijkvormigheidsattest toont aan dat je wagen is goedgekeurd en op de baan mag rijden. Je kunt met dit document meteen aantonen dat je ingeschreven bent. Lees hier alles wat je moet weten over je gelijkvormigheidsattest.

Autoverzekering berekenen

Wat is een gelijkvormigheidsattest?

Een gelijkvormigheidsattest is zoals de identiteitskaart van je wagen en bewijst dat je wagen in orde is. Zolang je de wagen gebruikt, blijft dit een uniek document. Je houdt dit document best goed bij en bij de hand, zo kan je altijd aantonen dat je auto is goedgekeurd en ingeschreven is.

Waar krijg ik een gelijkvormigheidsattest?

Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van jouw wagen van de constructeur of officiële verdeler. Heb je een tweedehandsvoertuig? Dan ontvang je het gelijkvormigheidsattest van de verkoper. Ook bij een bromt mer of moto dient er een gelijkvormigheidsattest te zijn. Bespreek die bij de aankoop van je tweedehandsvoertuig zeker want het kan de nodige moeite kosten om het noodzakelijke gelijkvormigheidsattest te bekomen indien dit niet meer in bezit is van de verkoper.

Wat is het nut van een gelijkvormigheidsattest?

Als je een tweedehandswagen wil kopen, vraag dan zeker om ook het gelijkvormigheidsattest te bekijken. Dit is echt wel belangrijk, want zo kan je de  officiële historiek van de wagen zien. Samen met de car pass en het keuringsbewijs, kun je zo nagaan in welke toestand de wagen zich echt bevindt.
Het is belangrijk dat je op je strepen staat en het gelijkvormigheidsattest wel degelijke meekrijgt. Anders kan je de wagen niet laten keuren en kan je in de problemen krijgen. Je kan in principe het gelijkvormigheidsattest wel aanvragen, maar dat proces kan lang duren.

Hoe ziet een gelijkvormigheidsattest eruit?

Je kan een gelijkvormigheidsattest met een identiteitskaart vergelijken. Op het attest vind je een aantal gegevens van de wagen terug:

  • Het merk
  • Het type
  • De categorie
  • De naam en het adres van de fabrikant
  • De plaats van de voorgeschreven platen
  • De plaats van het identificatienummer op het chassis

Wanneer heb ik het gelijkvormigheidsattest nodig?

Je moet een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen bij een keuring, aan de politie bij een ongeval of controle en bij de verkoop van de wagen.

Wat als mijn gelijkvormigheidsattest gestolen of verloren is?

Je kan een duplicaat van het gelijkvormigheidsattest bekomen bij de officiële concessiehouder van je automerk. Je kan het gelijkvormigheidsattest ook verkrijgen via een keuringscentrum. Dit laatste is echter een langere procedure aangezien zij niet gewoon een duplicaat kunnen bezorgen, maar moeten bepalen of de wagen gelijkvormig is met de wetgeving.

Autoverzekering berekenen