Wat is een gelijkvormigheidsattest?

Een gelijkvormigheidsattest toont aan dat jouw wagen aan de nodige technische specificaties voldoet. Het is een bewijs dat jouw wagen goedgekeurd is door de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit en Vervoer.

Autoverzekering berekenen

Waar krijg ik een gelijkvormigheidsattest?

Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van jouw wagen van de constructeur of officiële verdeler. Heb je een tweedehandsvoertuig? Dan ontvang je het gelijkvormigheidsattest van de verkoper. Ook bij een brommer of moto dient er een gelijkvormigheidsattest te zijn. Bespreek die bij de aankoop van je 2de handsvoertuig zeker want het kan de nodige moeite kosten om het noodzakelijke gelijkvormigheidsattest te bekomen indien dit niet meer in bezit is van de verkoper.

Hoe ziet een gelijkvormigheidsattest eruit?

Je kan een gelijkvormigheidsattest met een identiteitskaart vergelijken. Op het attest vind je een aantal gegevens van de wagen terug:

  • Het merk
  • Het type
  • De categorie
  • De naam en het adres van de fabrikant
  • De plaats van de voorgeschreven platen
  • De plaats van het identificatienummer op het chassis

Wanneer heb ik het gelijkvormigheidsattest nodig?

Je moet een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen bij een keuring, aan de politie bij een ongeval of controle en bij de verkoop van de wagen.

Wat als mijn gelijkvormigheidsattest gestolen of verloren is?

Je kan een duplicaat van het gelijkvormigheidsattest bekomen bij de officiële concessiehouder van je automerk. Je kan het gelijkvormigheidsattest ook verkrijgen via een keuringscentrum. Dit laatste is echter een langere procedure aangezien zij niet gewoon een duplicaat kunnen bezorgen, maar moeten bepalen of de wagen gelijkvormig is met de wetgeving.

Autoverzekering berekenen