Mijn hospitalisatieverzekering en het coronavirus: wat is er gedekt?

Een raadsel: wat verspreidt zich sneller dan het coronavirus en kan nog meer schade veroorzaken? Antwoord: paniek en valse informatie. Die paniek? Nergens voor nodig, maar dat snappen we wel. Die valse informatie? Nee, daar kunnen we echt niet tegen. Dat moeten we even rechtzetten. Nu ook België steeds meer besmettingen van het coronavirus telt, rekenen mensen op hun hospitalisatieverzekering. We hebben een handig overzicht gemaakt van welke hospitalisatieverzekering welke kosten dekt rond het coronavirus.

Vergelijk je hospitalisatieverzekering

Geen zin om te lezen? Bekijk dan zeker onze infographic.

Ik ben besmet met het coronavirus. Betaalt mijn verzekeraar mijn medische kosten terug?

Wat het coronavirus zo gevaarlijk maakt is de enorm snelle verspreiding. De overheid heeft al drastische maatregelen genomen. Toch blijft de kans heel groot dat jij of iemand die je kent besmet wordt.

Je hospitalisatieverzekering betaalt je hospitalisatiekosten als je ziek bent. Ook als je besmet bent door het coronavirus en gehospitaliseerd moet worden. Je gewone polisvoorwaarden blijven over het algemeen van kracht. Bekijk dus juist welke formule je hebt onderschreven en welke kosten je daar normaal gezien van zou terugkrijgen. Die kosten ga je in geval van besmetting met het coronavirus ook terugkrijgen.

Heb je een (aanvullende) verzekering ambulante kosten onderschreven, dan word je ook terugbetaald voor andere medische onkosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor medicatie, je doktersbezoek of een bloedafname. Als deze kosten verband houden met het genezen (niet het voorkomen!) van het coronavirus, word je terugbetaald volgens de normale voorwaarden. De kosten moeten dus altijd bedoeld zijn om je te genezen van het coronavirus en ze moeten ook erkend worden door de Belgische Sociale Zekerheid.

Ik heb mij laten screenen voor het coronavirus. Betaalt mijn hospitalisatieverzekering dat terug?

Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan worden de kosten die je hebt gemaakt om het coronavirus op te sporen terugbetaald als dat onderzoek gevolgd of voorafgegaan werd door een hospitalisatie.

Stel, je bent kortademig en koortsachtig en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt bloed afgenomen en je hebt pech: je bent toch besmet geraakt ondanks zo flink je handen te wassen. In dit geval worden de kosten van de bloedafname en de test terugbetaald. Word je gescreend, maar niet opgenomen in het ziekenhuis, dan worden die kosten niet vergoed door je hospitalisatieverzekering.

Als je een verzekering ambulante kosten hebt, dan word je terugbetaald voor de kosten gelinkt aan het opsporen van het coronavirus, of dit nu gevolg werd door hospitalisatie of niet. Het onderzoek moet wel curatief van karakter zijn. Dat betekent dat het onderzoek moet zijn uitgevoerd om je te kunnen genezen van de ziekte. Als je dus zuiver preventief je laat screenen, zal je niet terugbetaald worden. Ook moet het onderzoek erkend zijn door de Belgische Sociale Zekerheid.

Een voorbeeld: je hebt een super toffe skitrip in Italië achter de rug. Nu begin je toch wel wat te hoesten en je niet goed te voelen. De dokter laat je voor de zekerheid toch maar onderzoeken om je beter te kunnen behandelen Je bent besmet geraakt met het coronavirus, maar je symptomen zijn niet zo ernstig dat je naar het ziekenhuis moet. In dit geval zou je met een verzekering ambulante kosten wel worden terugbetaald.

Ik heb het coronavirus opgelopen in het buitenland en lig daar in het ziekenhuis. Mag ik vragen om naar België gerepatrieerd te worden?

Als je dan toch ziek moet zijn, is het misschien aangenamer om in België in het ziekenhuis te liggen. Daar krijg je tenminste de lekkerste pralines. Je beslist echter niet zelf of je gerepatrieerd wordt of niet. Die beslissing wordt gemaakt door de arts van de verzekeraar en de lokale geneesheer. Let op dat niet alle hospitalisatieverzekeringen wereldwijde dekkingen aanbieden. Als je er zeker van wilt zijn dat je ook in het buitenland de nodige medische hulp krijgt, sluit je best een reisverzekering af.

Voor alle verzekeraars blijven de algemene voorwaarden gewoon gelden. Ben je ziek en moet je gehospitaliseerd worden, dan ben je gedekt via de hospitalisatieverzekering. Een aanvullende verzekering ambulante kosten zorgt ervoor dat kosten zoals testen, doktersbezoeken die niet leiden tot hospitalisatie ook terugbetaald worden.

We hebben voor dit artikel de algemene voorwaarden onderzocht van DKV, Allianz, Axa, Fidea, DVV en AG Insurance. Meer antwoorden over het Coronavirus en je verzekeringen vind je hier.