Het coronavirus en mijn verzekeringen: hoe zit dat nu?

Het coronavirus heeft veel verandering met zich meegebracht. Om het virus te bestrijden hebben we ons allemaal moeten aanpassen. Ook heel wat verzekeraars hebben hun waarborgen uitgebreid om mensen te ondersteunen.Er is al genoeg om je zorgen rond te maken, je wilt je niet gaan bezighouden met je verzekeringen door te spitten. Daarom hebben wij dat even voor jou gedaan. Vind hier het antwoord op al je verzekeringsvragen.

Mag ik mijn polis tijdelijk opzeggen?

Door de strenge maatregelen, rijden mensen tijdelijk veel minder met de auto. De overheid heeft namelijk alle niet-essentiële verplaatsing verboden en zoveel mogelijk mensen werken thuis. De auto staat even stil. Waarom dan nog voor je autoverzekering betalen, zeg je?

Als je een verzekering schorst voor een bepaalde tijd, ben je volledig onverzekerd. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Stel, je schorst de brandverzekering van je handelspand. Door de coronamaatregelen kreeg je geen klanten meer over de vloer en is je zaak gesloten. Je wilt dus niet meer betalen. Maar dan heb je toch kortsluiting en er breekt een brand uit. Als je je verzekering hebt geschorst, sta je volledig zelf in voor de kosten.

Gebruik je bijvoorbeeld nog snel je auto om toch maar even wat wc-papier te gaan kopen voor de rekken weer leeg zijn? Ook al ben je maar even onderweg, een ongeval kan altijd gebeuren. Overweeg dus goed of je die paar weken besparing opwegen tegen het risico. Je kunt eventueel wel een kilometerverzekering overwegen. Dan betaal je alleen voor het aantal kilometers dat je rijdt. Ideaal dus als je niet meer elke dag naar je werk rijdt of de auto een langere periode stilstaat.

Ik val zonder werk door het coronavirus en kan mijn rekening niet betalen. Wat nu?

Nu, meer dan ooit, is het belangrijk dat je goed verzekerd en gedekt bent. Daarom hebben verzekeraars, samen met de banken, besloten om de betaling op rentes te versoepelen. Val je in financiële nood omdat je werk even stilligt, hoef je je geen zorgen te maken over je verzekering.

Even concreet op een rijtje gezet:

  • Rentebetalingen en kapitaalaflossingen van hypothecaire kredieten worden opgeschort tot eind september.
  • De premie van je schuldsaldoverzekering mag je even laten rusten. Je kosten worden ook opgeschort.
  • Ben je werkloos geworden? Je kunt het betalen van je premie op je brandverzekering even uitstellen.

Je moet wel kunnen aantonen dat je door de coronacrisis in de penarie zit. Heb je een andere verzekering die niet bovenvermeld is en ben je bang dat je de betaling niet gaat halen? Neem rechtstreeks contact op met je verzekeraar. Er wordt zoveel mogelijk naar een flexibele oplossing gezocht.

Heb je een van de volgende collectieve verzekeringen: een pensioen-, invaliditeits-, overlijdens- of hospitalisatieverzekering via je werk? De verzekeringen zijn nog steeds actief. Als werknemer worden je kosten aan deze verzekeringen tijdens de coronacrisis kwijtgescholden.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken, je blijft verzekerd. Ook zijn er veel verzekeringen waarvan de waarborgen versoepeld en uitgebreid zijn. Je leest het hieronder.

Wat dekt mijn reisverzekering rond het coronavirus?

Voorlopig is heel België zo goed als op slot. De overheid raadt aan om alle reizen tijdens de paasvakantie te annuleren. De kans is groot dat zelfs ook de zomervakantie rustig wordt en veel reizen niet zullen doorgaan. Slik. Je wilt natuurlijk je welverdiende centen terugzien als je toch niet op vakantie mag. Kun je toch tenminste wat online shoppen om de witte stranden te vergeten.

Wij hebben daarom een handig overzicht gemaakt van welke reisverzekering je annulatiekosten dekken wegens het coronavirus. Wie betaald je kosten terug als je een reis annuleert wegens het virus? Welke verzekeraars vergoeden je onkosten als je een van de pechvogels bent die op reis is ziek geworden, of niet meer terug kan keren naar België nu bijna heel Europa reizen heeft gebannen? Je vindt al je antwoorden in ons artikel over je reisverzekering en het coronavirus.

Let op: Allianz Partners onderschrijft voorlopig geen tijdelijke of jaarlijkse reisverzekeringen meer tot 1 juni 2020. Dat betekent dat je pas een reisverzekering kan aangaan voor een vertrekdatum die na 1 juni valt. Als je nog een polis had lopen, dan kan je die wel behouden.

Europ Assistance geeft nu vouchers voor tijdelijke reisverzekeringen. Als je een reis had gepland tussen 1 maart en 31 mei, krijg je nu een voucher voor je reisverzekering. Die voucher heeft dezelfde waarde als de reisverzekering die je had afgesloten. Je mag binnen het jaar de voucher gebruiken voor een volgende reisverzekering af te sluiten.

Als je een jaarcontract hebt lopen bij Europ Assistance, bieden ze je 12% korting aan om je jaarcontract te verlengen.

Wat dekt mijn hospitalisatieverzekering rond het coronavirus?

Nu een pandemie in het land heerst, willen we op onze hospitalisatieverzekering kunnen rekenen. Wij hebben daarom nog eens verdiept in de voorwaarden en communicaties van de verzekeraars om je een goed en duidelijk overzicht te geven van welke kosten je vergoed wordt.

Je algemene voorwaarden blijven gewoon gelden. Als je meer informatie wilt over wat dat juist betekent kan je onze pagina rond je hospitalisatieverzekering en het coronavirus bekijken.

Kan ik beroep doen op mijn verzekering gewaarborgd inkomen rond het coronavirus?

Er zijn geen speciale uitzonderingen rond je verzekering gewaarborgd inkomen. Deze verzekering zorgt ervoor dat je, mocht je ziek zijn of een ongeval hebben, toch nog een groot deel van je loon uitbetaald krijgt. Ook al ben je even arbeidsongeschikt of technisch werkloos. Wil je meer informatie rond wat dat betekent rond het coronavirus? Bezoek hier onze pagina van gewaarborgd inkomen.

Ben ik beschermd voor een arbeidsongeval als ik thuiswerk door het coronavirus?

Op aanraden van de overheid, werken zoveel mogelijk mensen thuis. Je probeert natuurlijk je bureau zo aangenaam mogelijk te maken, maar ook thuis kan er iets foutlopen. Misschien struikel je toch over een geniepige computerkabel. Omdat de overheid heeft besloten dat iedereen die kan thuis moet werken, breidden verzekeraars automatisch hun waarborgen uit. Je bent nu ook verzekerd als je thuis werkt. Wat houdt dat juist in? Lees er alles over in ons artikel over arbeidsongevallen tijdens het telewerken.