Wat is private leasing?

Wil je graag een nieuwe wagen, maar zie je er tegenop om ineens een grote investering te doen? Dan kan een private leasing een mogelijke oplossing voor jou bieden.

Hoe werkt private leasing?

Je rijdt gedurende een afgesproken periode voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Na die periode lever je de wagen terug in bij de leasemaatschappij. Bij een private lease:

  • ben je geen eigenaar van de wagen;
  • huur je de auto voor minimum 24 maanden en maximum 72 maanden;
  • betaal je de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico

Je kan een private leasing eigenlijk het best vergelijken met een huurauto voor lange termijn. De auto is eigendom van de leasingmaatschappij, maar jij betaalt het leasetarief om de wagen te gebruiken.

Wat kost private leasing?

De prijzen tussen de verschillende aanbieders kunnen onderling wel wat verschillen. Ze zijn ook moeilijk te vergelijken want de voorwaarden bij elke aanbieder lopen sterk uiteen.

Zie dat in de prijs wel steeds het volgende inbegrepen zit:

Vraag ook zeker aan de leasingmaatschappij welke zaken in de standaardprijs zit en voor welke zaken je een meerprijs dient te betalen.

Wat als ik schade heb aan de auto?

Wanneer jouw auto schade heeft opgelopen, is de reparatie ervan verzekerd via de wettelijke BA verzekering. Indien de schade is veroorzaakt door eigen schuld of een onbekende derde, zal de franchise of vrijstelling voor eigen risico ten laste van de verzekerde blijven.

Het bedrag van de franchise bij leaseauto’s ligt niet vast, maar wordt in het leasecontract bepaald. In dat contract vind je ook nog de looptijd van de leasing, het leasetarief en alles aangaande de verzekeringen.

Waarom (niet) kiezen voor een private leasing?

Vooraleer je beslist om voor een private leasing te gaan, kan je best de voor- en nadelen even afwegen.

Voordelen

  • Geen onverwachte kosten. Je weet wat je maandelijks betaalt voor de leasing van jouw wagen. Enkel zaken zoals brandstof en boetes dien je zelf te betalen
  • Geen spaargeld nodig. Je hebt enkel een vast inkomen nodig. Ook ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt
  • Geen gedoe met inruilwaarde en verkopen. Je levert jouw wagen na het verlopen van het contract terug aan de leasingmaatschappij

Nadelen

Het grootste nadeel dat je hebt bij een private leasing is de financiële verplichting. Je gaat een contract aan voor een bepaalde periode met de leasingmaatschappij. Indien je die voortijdig wilt verbreken, dien je een afkoopsom te betalen.