Voorlopig rijbewijs

Je voorlopig rijbewijs is een eerste stap richting het effectief rijbewijs. Wat moet je doen om jouw voorlopig rijbewijs halen? En is het mogelijk om met een voorlopig rijbewijs een autoverzekering af te sluiten?

Autoverzekering vergelijken

Hoe je voorlopig rijbewijs halen?

Je kan jouw voorlopig rijbewijs halen door te slagen voor het theoretische rijexamen. Je mag het examen afleggen van zodra je de leeftijd van 17 jaar hebt bereikt.

Het theorie-examen bestaat uit exact 50 vragen waarbij je minimaal 41 op 50 moet halen om te slagen. Sinds 1 juni 2017 wordt bij het theoretisch examen een onderscheid gemaakt tussen zware en lichte overtredingen. Bij een zware overtreding (o.a. overtredingen van derde en vier graad) zal er 5 punten worden afgetrokken en bij een lichte fout 1 punt. Je kan dus maximaal 9 lichte fouten maken of maximum 1 zware en 4 lichte fouten maken.

Ben je geslaagd voor jouw theoretisch examen? Dan krijg je een attest waarmee je op het gemeentehuis jouw voorlopig rijbewijs kan aanvragen. Je kan bij de aanvraag van jouw voorlopig rijbewijs kiezen tussen de volgende opties:

 1. Voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden geldig)
  • Je mag maximaal 2 begeleiders aanduiden (elk 8 jaar houder van een Belgisch of Europees rijbewijs B en in de laatste 3 jaar niet veroordeeld tot een verval van het recht tot sturen)
  • Je mag geen passagiers vervoeren (enkel beide begeleiders)
  • Je moet verplicht met een L rijden
  • Je mag niet rijden van 22 uur tot 6 uur ‘s anderendaags op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen
 2. Voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden geldig)
  • Je dient verplicht 20 uur rijschool te volgen
  • Je mag zelfstandig rijden nadat je van de rijschool een bekwaamheidsattest hebt ontvangen waarmee je jouw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd
  • Je moet verplicht met een L rijden
  • Je mag niet rijden van 22 uur tot 6 uur ‘s anderendaags op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van de wettelijke feestdagen en de wettelijke feestdagen.

Wat nu je jouw voorlopig rijbewijs hebt?

Je hebt jouw voorlopig rijbewijs behaald en afgehaald van het gemeentehuis. Dan is het tijd om op de openbare weg te leren rijden.

Autorijden is niet voor iedereen even gemakkelijk, dus is het belangrijk om voldoende te oefenen. Je kan steeds een aanvullende cursus volgen zoals defensief rijden waarbij je de controle over jouw auto leert verbeteren.

Van zodra je 18 jaar bent en je minimum 9 maanden rijopleiding hebt gevolgd, kan je jouw praktisch rijexamen doen. Wanneer je daarvoor slaagt, krijg je een attest waarmee je jouw rijbewijs kunt aanvragen.

Autoverzekering afsluiten met een voorlopig rijbewijs

Het is niet makkelijk om met een voorlopig rijbewijs een autoverzekering af te sluiten. Weinig verzekeraars willen jonge bestuurders verzekeren omdat zij meer kans maken op een ongeval vanwege hun beperkte rijervaring. Jongeren kiezen er dan vaak ook voor om met de wagen van de ouders te leren rijden. Je dient in dat geval de verzekeraar van de ouders ervan op de hoogte te brengen.

Autoverzekering berekenen

Niet elke maatschappij aanvaardt zomaar een bestuurder met een voorlopig rijbewijs. Daarom is het belangrijk om zeker goed te vergelijken. Bereken in enkele stappen jouw autoverzekering en vergelijk verschillende verzekeraars:

Autoverzekering vergelijken