Voorlopig rijbewijs

Je voorlopig rijbewijs is een eerste stap richting het effectief rijbewijs. Wat moet je doen om jouw voorlopig rijbewijs halen? En is het mogelijk om met een voorlopig rijbewijs een autoverzekering af te sluiten?

Autoverzekering vergelijken

Waarom een voorlopig rijbewijs?

Als je wilt rijden op de baan, heb je een rijbewijs nodig. Je voorlopig rijbewijs is de tweede stap in de proces, nadat je het theoretisch rijexamen hebt voltooid. Met je voorlopig rijbewijs mag je oefenen op de openbare weg. 

Hoe haal je jouw voorlopig rijbewijs halen?

Je krijgt je voorlopig rijbewijs na het slagen voor het theoretische rijexamen. Dat examen mag je afleggen van zodra je 17 jaar bent. Je hoeft niet per se eerst lessen te volgen.

Het theorie-examen bestaat uit exact 50 vragen. Je moet minimaal 41 op 50 halen om te slagen. Je begint met 50 punten. Voor elk fout antwoord, worden er punten afgetrokken. Een fout rond een lichte overtreding kost je 1 punt, een fout rond een zware overtreding kost je 5 punten. Je kan dus maximaal 9 lichte fouten maken of maximum 1 zware en 4 lichte fouten maken.

Mag ik mensen meenemen als ik een voorlopig rijbewijs heb?

Wat juist mag en kan met een voorlopig rijbewijs, hangt af van het type dat je koos.

Voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden geldig)

 • Je mag maximaal 2 begeleiders aanduiden.
 • Je mag niet alleen rijden. Je moet altijd je vaste begeleider of een erkende rijlesgever meenemen.
 • Je mag geen passagiers vervoeren.

Voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden geldig)

 • Je dient verplicht 20 uur rijschool te volgen
 • Je mag zelfstandig rijden nadat je van de rijschool een bekwaamheidsattest hebt ontvangen waarmee je jouw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd
 • Je mag een erkende rijlesgever meenemen, maar dat is niet verplicht
 • Je mag maximum 2 passagiers meenemen, maar niet eender wie. Je passagiers moeten een Belgische ID hebben, minstens 8 jaar hun rijbewijs hebben dat niet vervallen is of geweest is in de afgelopen 3 jaar.

Mag ik altijd op de baan met mijn voorlopig rijbewijs?

Aan je voorlopig rijbewijs, met of zonder begeleider, hangen enkele beperkingen vast. Er zijn een paar momenten waarop je niet kan oefenen.

Je mag niet rijden tussen 22 uur en 6 uur ‘s ochtends op:

 • vrijdag
 • zaterdag
 • zondag
 • een wettelijke feestdag
 • de avond voor een wettelijke feestdag

Je moet ook altijd verplicht een L hebben, die goed zichtbaar is voor andere chauffeurs.

Wat nu je jouw voorlopig rijbewijs hebt?

Je hebt jouw voorlopig rijbewijs behaald en afgehaald van het gemeentehuis. Dan is het tijd om op de openbare weg te leren rijden.

Autorijden is niet voor iedereen even gemakkelijk, dus is het belangrijk om voldoende te oefenen. Je kan steeds een aanvullende cursus volgen zoals defensief rijden waarbij je de controle over jouw auto leert verbeteren.

Van zodra je 18 jaar bent en je minimum 9 maanden rijopleiding hebt gevolgd, kan je jouw praktisch rijexamen doen. Wanneer je daarvoor slaagt, krijg je een attest waarmee je jouw rijbewijs kunt aanvragen.

Wat als je voorlopig rijbewijs vervallen is?

Wat je moet doen als je voorlopig rijbewijs vervallen is, hangt af van hoelang geleden je rijbewijs verviel. Er zijn twee opties.

Rijbewijs minder dan drie jaar geleden vervallen

Als je voorlopig rijbewijs minder dan 3 jaar vervallen is, kan je een nieuw voorlopig rijbewijs ‘M12’ aanvragen. Dat kan wel maar één keer tijdens de periode van 3 jaar na het vervallen je voorlopig rijbewijs:

 • De verlenging geldt één jaar (12 maanden).
 • Je moet eerst 6 uren erkende praktijkles volgen bij een rijschool. Die 6 uur les volg je na het vervallen van je voorlopig rijbewijs.
 • Je moet minder dan 3 jaar voor de aanvraag geslaagd zijn voor het theorie-examen.
 • Je mag alleen oefenen met de begeleiders (max 2) die op je voorlopig rijbewijs ‘M12’ opgenomen zijn. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een rijlesgever.
 • Je kan  onmiddellijk je praktijkexamen afleggen. Je moet geen verplichte bijkomende stageperiode doorlopen.
 • Je moet ook het terugkommoment volgen.

Nadat je 6 uur rijles hebt gevolgd, kan je de verlenging van je voorlopig rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis van je woonplaats.

Rijbewijs meer dan 3 jaar vervallen

Als je voorlopig rijbewijs meer dan 3 jaar vervallen is, kan je helemaal opnieuw starten met de rijopleiding en een nieuw voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden aanvragen. Je zult dus opnieuw een theorie-examen moeten afleggen en oefenen.

Vroeg je na het verval van je vorige voorlopige rijbewijs een voorlopig rijbewijs ‘M12’ aan, dan telt dat niet mee in de wachtperiode van 3 jaar. De 3 jaar beginnen te tellen vanaf de dag waarop je voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden vervallen is.

Autoverzekering afsluiten met een voorlopig rijbewijs

Het is niet makkelijk om met een voorlopig rijbewijs een autoverzekering af te sluiten. Weinig verzekeraars willen jonge bestuurders verzekeren omdat zij meer kans maken op een ongeval vanwege hun beperkte rijervaring. Jongeren kiezen er dan vaak ook voor om met de wagen van de ouders te leren rijden. Je dient in dat geval de verzekeraar van de ouders ervan op de hoogte te brengen.

Autoverzekering berekenen

Niet elke maatschappij aanvaardt zomaar een bestuurder met een voorlopig rijbewijs. Daarom is het belangrijk om zeker goed te vergelijken. Bereken in enkele stappen jouw autoverzekering en vergelijk verschillende verzekeraars:

Autoverzekering vergelijken