Rijd veiliger én voordeliger met rijhulpsystemen

Steeds meer autoconstructeurs bieden rijhulpsystemen aan bij hun wagens. Bij sommige merken zijn deze zelfs inbegrepen in de standaarduitrusting. Een evolutie die wij alleen maar kunnen aanmoedigen! Maar wat zijn rijhulpsystemen en hoe helpen ze je? Het zijn systemen die zorgen voor een daling van het aantal ongevallen en ook de gevolgen van deze ongevallen beperken. Ze zijn dus van groot belang voor je veiligheid.

Autoverzekering berekenen

Tot 50% korting op je autoverzekering met rijhulpsystemen

Hulpsystemen helpen dus ongevallen te voorkomen, maar wist je dat er nog een groot voordeel is? Ze kunnen je ook nog eens een mooie korting op je verzekering geven. Bij verschillende maatschappijen kan je genieten van een korting tot en met 20% als je voertuig over minstens één van onderstaande rijhulpsystemen beschikt. Met de Allianz Bonus Drive app kan je zelfs genieten van kortingen tot en met 50%. Dat is niet slecht! Je uiteindelijke premie wordt bepaalt door je persoonlijk rijgedrag.

Bereken snel je voordeel op jouw autoverzekering.

Wat zijn de belangrijkste rijhulpsystemen?

Parkeerhulpsystemen

Ingebouwde sensoren assisteren je tijdens het parkeren. Als je te dicht bij een ander voorwerp komt, zal je auto eens goed van zijn oren maken, door die van jouw te signaleren met een pieptoon. De sensoren zijn voor- en achteraan ingebouwd. Hoe dichter je bij een voorwerp komt, zoals een paaltje, een andere wagen, maar ook een persoon, hoe hoger de pieptoon klinkt. Nooit meer iemand laten uitstappen en met zijn armen laten zwaaien dus.

Heeft je parkeerhulpsysteem een camera, dan kan je eenvoudig op je dashboard je parkeersituatie volgen. Handige hulplijnen geven aan hoe dicht je bij een voorwerp zit. Dan kan je ruim op tijd de rem nog indrukken.

Steeds meer auto’s zijn in staat zichzelf te parkeren. Eng gedacht of ultieme droom? Het is in ieder geval een handig hulpmiddel voor zij die al beginnen vloeken als ze nog maar denken aan parkeermanoeuvres.

Automatische noodoproep bij ongeval

Bij een ernstig ongeval weten we niet altijd meteen wat te doen. In heel erge gevallen ben je misschien zelfs niet in staat om zelf te bellen naar de hulpcentrale. eCall is een systeem in de wagen dat automatisch een oproep uitstuurt naar een hulpcentrale, zodat jij aan andere zaken kan denken.

Rijstrookondersteuning

Het leven kan soms vermoeiend zijn. Van en naar je werk, de school van je kinderen, je beste vrienden, … Je hebt de weg al honderden keren afgelegd, je bent moe en je let niet altijd even goed meer op. Dan merk je plots dat je van de rijbaan begint af te wijken.

Lane support, of rijkstrookondersteuning, helpt je om netjes tussen de lijnen te rijden. Je stuur trilt als je begint af te wijken zonder dat er richtingaanwijzers aanstaan. Als je niet snel genoeg reageert, zal je voertuig volledig zelfstandig het traject corrigeren.

Vermoeidheidsdetectie of attention assist

Geeuwend achter het stuur? Lange of late ritten zijn gevaarlijker dan we soms denken. Een paar seconden wegdromen kan soms grote gevolgen hebben. Daarom hebben verschillende automerken systemen ontwikkeld die vermoeidheid of concentratieverlies detecteren. Dat doen ze door je reactiesnelheid te meten, hoe lang je al aan het rijden bent en snelheidswijzigingen bij te houden.

Merkt het systeem op dat je vermoeid begint te raken, krijg je een geluidssignaal te horen of krijg je een visuele hint dat het tijd is om een koffiepauze in te lassen.

Dodehoekwaarschuwing

Zit de schrik voor een dodehoekongeval er goed bij je in? Met dit rijhulpsysteem kan je eindelijk stoppen met angstig over je schouder te kijken. Dat spaart je weer wat tripjes naar de kinesist uit.

Je auto detecteert zelf voertuigen of zwakke weggebruikers. Bevindt iemand zich in je dodehoek? Een verklikkerlichtje in je buitenspiegels waarschuwt je.

Noodstop- of noodremsysteem

Een noodstop- of noodremsysteem remt automatisch als je te dicht bij een ander voertuig komt. Als je niet (of te traag) reageert, remt het systeem automatisch af. Sommige systemen kunnen ook voetgangers of fietsers herkennen. Zo kan je ongelukken voorkomen of op zijn minst de schade beperken.

Adaptieve cruise control

Ja, we moeten het er even over hebben… File. Niemand vindt het leuk, maar iedereen wordt ermee geconfronteerd. In de file lijkt elke meter te tellen. Elke meter dichter bij de auto voor je, is een meter dichter bij je thuis. Een plotse stop later en dan zit je plots té dicht tegen die auto.

Adaptieve cruise control zorgt steeds voor een veilige afstand tussen jou en je voorligger door automatisch de snelheid van je voertuig aan te passen. Zo vermijd je ook snelheidsovertredingen. Vaak wordt de adaptieve cruise control in combinatie met het noodstop of noodremsysteem geleverd. Beide systemen maken gebruik van dezelfde sensoren.

Autoverzekering berekenen