Met welke risico’s kun je te maken krijgen bij het bouwen?

Hou je ervan om zelf de handen uit de mouwen te steken? Wil je jouw eigen droomhuis bouwen? Dan heb je nog heel wat werk voor de boeg. Vergeet daarbovenop niet dat bouwen steeds risico’s met zich meedraagt.

Welke risico’s loop je tijdens het bouwen?

Architect en aannemer

Bij het maken van bouwplannen zal je een architect en aannemer onder de handen nemen. Beide partijen zullen een contract voorleggen waarin de algemene voorwaarden staan om zich te beschermen tegen bepaalde risico’s. Lees daarbij goed na welke risico’s ze bij jou neerleggen en of die gegrond zijn.

Bouwbedrijf

Je kan kiezen om met één partij een contract af te sluiten of alles zelf te regelen via losse contracten. Bij het afsluiten van een contract met één partij zijn de risico’s minder groot dan bij meerdere losse contracten. Al die verschillende bedrijven hanteren namelijk verschillende leverings- en/of contractvoorwaarden waardoor de kans bijzonder groot is dat ze niet op elkaar aansluiten.

Bouw en montage

Natuurlijk zijn er ook risico’s tijdens de bouw van de woning zelf. Denk maar aan schade aan materialen, werf en werken of een naburig huis of gebouw. Om ervoor te zorgen dat je tegen die schade gedekt bent, kan je best een ABR verzekering afsluiten.

Welke verzekering sluit je af voor je bouwproject?

Zoals reeds hierboven vermeld kan je voor jouw bouwproject best een ABR verzekering afsluiten. De ABR verzekering dekt namelijk schade aan de werf, de werken en de materialen of naburig gebouwen die zich tijdens het bouwen van een nieuwbouw of het verbouwen of renoveren van een woning hebben voorgedaan. Het is aangeraden om deze verzekering te onderschrijven vooraleer je start met bouwen. De brandverzekering of familiale verzekering geeft daarin onvoldoende dekking.