Vluchtmisdrijf
Normaal gezien betaalt de verzekering van de persoon in fout de schade aan je auto. Hoe zit het dan bij een ongeval met vluchtmisdrijf als je niet weet wie de dader is? Lees hier wat je best kan doen als je slachtoffer bent van een vluchtmisdrijf en welke verzekering je vergoedt.
Wat moet ik doen bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
- Aangifte bij de politie. Word je slachtoffer van ongeval met vluchtmisdrijf probeer dan de nummerplaat te onthouden of te noteren. Lukt dit niet, vraag dan aan de getuige of zij iets hebben gezien. Bel hoe dan ook naar de politie en doe aangifte. Zij nemen dan een proces-verbaal af. Zo kan de politie proberen de dader terug te vinden.
- Aangifte bij verzekeraar. Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie kan je aangifte doen bij je verzekeraar. Vul het aanrijdingsformulier in en neem zeker het proces-verbaal mee. Zo kan je bewijzen dat de schade veroorzaakt is door een ongeval met vluchtmisdrijf.
Een vluchtmisdrijf en de BA-verzekering
- Als de dader niet gevonden wordt. In dit geval, draai je zelf op voor de herstellingskosten. Je weet namelijk niet wie de dader is en je ba-verzekering komt niet tussen voor schade aan je eigen auto. Ze betaalt alleen de schade die jij, door een ongeval in fout, zou toebrengen aan anderen.
- Als de dader gevonden wordt. In dit geval kan je de autoverzekering van de andere partij aanspreken. Die betaalt de herstellingskosten voor jouw wagen.
- Als je gewond geraakt bij een vluchtmisdrijf. Als je gewond geraakt, dan worden je medische kosten wel betaalt door het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Als de verwondingen echt heel erg zijn, zoals bij een overlijden of blijvende invaliditeit van minstens 15%, dan betaalt dit fonds ook de materiële schade aan je auto.
Een vluchtmisdrijf en de mini omnium
- Als de dader niet gevonden wordt. Je betaalt zelf de herstellingskosten. Je mini omnium betaalt geen eigen schade aan je wagen. De dader is niet gekend, dus er kan geen beroep worden gedaan op hun verzekering. De kosten zijn dus jammer genoeg voor jou.
- Als de dader gevonden wordt. In dit geval kan je de autoverzekering van de andere partij aanspreken. Die betaalt de herstellingskosten voor jouw wagen.
- Als je gewond geraakt bij een vluchtmisdrijf. Je kan terecht bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds voor eventuele medische kosten. Als de verwondingen echt heel erg zijn, zoals bij een overlijden of blijvende invaliditeit van minstens 15%, dan betaalt dit fonds ook de materiële schade aan je auto.
Een vluchtmisdrijf en Omnium
- Als de dader niet gevonden wordt. Je omniumverzekering betaalt de herstellingskosten. Je omnium betaalt namelijk ook de eigen schade aan de wagen, ook als je de partij in fout niet kent, dus.
- Als de dader gevonden wordt. De verzekering van de dader zal in dat geval je herstellingskosten betalen. Wordt de dader die de vlucht misdrijf pleegde uiteindelijke gevonden en heb je al een vergoeding ontvangen van je verzekeraar dan zal de dader deze vergoeding moeten terug betalen aan je verzekeraar. Heb je nog geen vergoeding ontvangen dan zal je verzekeraar of rechtsbijstand verzekeraar er alles aan doen om een vergoeding te verkrijgen van de dader.
- Als je gewond geraakt bij een vluchtmisdrijf. Je omnium betaalt niet standaard je eigen lichamelijke schade. Je kan eventueel beroep doen op het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds voor je medische kosten.
Welke verzekeringen kunnen mij nog helpen bij een vluchtmisdrijf?
Je rechtbijstandsverzekering kan je helpen om de juiste juridische procedures te starten als de dader gevonden wordt. Je bestuurdersverzekering betaalt medische kosten als je gewond raakt tijdens een ongeluk, ook als de dader niet gekend is. Als je via verzekeringen.be vergelijkt en online afsluit, krijg je trouwens bij bepaalde verzekering de bestuurdersverzekering gratis.
Zowel je rechtsbijstandverzekering als je bestuurdersverzekering zijn geen standaardverzekering. Ze zitten dus niet altijd in je verzekeringspakket.