Checklist verzekeringen

Het is niet altijd even gemakkelijk  om een verzekering uit te kiezen die precies inhoudt wat jij nodig hebt. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Met onze checklist wordt het al heel wat makkelijker.

Goedkope verzekering? Verminder je risico.

Betaal jij ook graag minder premie? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want dat kan! Hoe lager het risico, hoe lager je premie. Dit risico kan je verminderen door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Bij een brandverzekering of diefstalverzekering kan je er voor zorgen dat je woning voorzien is met veiligheidssloten en/of een veiligheidscamera

Heb ik deze verzekering wel echt nodig?

Een verzekering is pas handig als ze risico’s dekt die kunnen gebeuren met jou. België kent steeds meer stormen en elk huis kan natuurlijk een brand mee maken. Een brandverzekering is dus bijvoorbeeld altijd nuttig. Sommige verzekeringen zijn ook verplicht, zoals je autoverzekering.

Maar als een bepaalde risico voor jou niet echt van toepassing is, of je verzekering je meer gaat kosten dan het risico zelf, dan heeft het niet veel nut. Denk bijvoorbeeld aan een omnium verzekering voor een oudere, tweedehandswagen, of een jaarlijkse reisverzekering als je eigenlijk maar één keer op reis gaat per jaar.

Vermijd dubbele dekkingen

Vermijd dubbele dekkingen in je verzekeringen.  Ben je net gaan samenwonen of heb je een nieuwe partner, vergelijk dan zeker allebei je verzekering. Het heeft bijvoorbeeld geen nut dat je allebei dan een brandverzekering hebt. Je kan je vaak ook aansluiten bij de hospitalisatieverzekering van je partner, of je partner bij jou. Dat komt vaak goedkoper uit dan beide een aparte hospitalisatieverzekering te hebben.

Als je een aparte onafhankelijke rechtsbijstand hebt, kijk dan of je kunt besparen op je andere verzekering door de aanvullende rechtsbijstand uit je verzekering te houden.

Je autoverzekering vergelijken om de zoveel tijd is een echte must. Je situatie verandert, maar je verzekering past zich niet automatisch aan. Wij Belgen blijven heel lang trouw aan onze verzekeraar, maar dat komt ons zeker niet altijd het goedkoopste uit.

Vermijd onderverzekering of oververzekering

Je bent in de wolken, want je hebt je huis gerenoveerd. Eindelijk  is de nieuwe veranda aangelegd. Je wilt natuurlijk dat je goed verzekerd bent voor je woning, daarom is het belangrijk om deze wijzigingen door te geven aan je verzekeraar. Je huis wordt namelijk meer waard dan de waarde dat voorheen in je verzekering is opgenomen. Als je jouw verzekering niet laat herwaarderen dan loop je de kans om onderverzekerd te zijn. Dan krijg je bij een schadegeval een veel lager bedrag terugbetaald.

Langs de andere kant is je oververzekeren natuurlijk ook niet nuttig. Dan betaal je een veel te hoge premie, maar je gaat nooit meer dan de werkelijke schade uitbetaald krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw huis dat door de jaren heen wel wat verslijt, of je inboedel die natuurlijk ook niet alleen maar uit nieuwe spullen bestaat. Je verzekeraar of makelaar kan je helpen met het inschatten van je kosten.

Verzekeringen vergelijken en up-to-date houden

Door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken krijg je een beter overzicht over wie de beste tarieven aanbied. De meeste mensen vinden hun verzekering nog steeds omdat iemand die ze kennen hun die verzekering had aangeraden. De situatie van je ouders of je vrienden is jouw situatie toch niet? Het is dan ook logisch dat hun verzekering niet altijd de beste is voor jou.

Vergelijk daarom zelf snel en handig online via verzekeringen.be. Zo kun je op objectieve, onafhankelijke factoren je verzekeringen vinden. Dat komt je vast wel goedkoper uit.

De kleine lettertjes

Niet iedereen is fan van het lezen van een contract. Toch is het belangrijk om ook de kleine lettertjes te lezen, want anders weet je niet waarvoor je eigenlijk betaalt. Via onze vergelijkingstool heb je snel een transparant overzicht over de kwaliteit van je verzekering en de dekkingen.