De meest voorkomende oorzaken van ernstige auto-ongevallen

2019 telde bijna 40.000 verkeersongevallen en bijna zo’n 50.000 slachtoffers. Dat zijn toch wel getallen om even bij stil te staan. Voor de meeste gaat autorijden vlot. Voor sommigen, net iets minder. Wanneer loop je het meeste risico? Lees het hier.

Bereken je autoverzekering

’t Moet vooruit!

De meeste mensen weten wel dat te snel rijden gevaarlijk is. Toch blijft het uitleven van  The Fast and The Furious-fantasieën een grote reden van ernstige ongelukken en veel autoschade. Snelheid maakt alles wat gevaarlijk is aan autorijden nog gevaarlijker: je merkt minder op en hebt minder tijd om te reageren als je wel iets opmerkt. Je stopafstand/remafstand wordt ook vergroot omdat je auto van een grotere snelheid komt om te remmen. En dat alles maakt dat de impact van een botsing veel zwaardere gevolgen heeft

En wat doet mijn autoverzekering?

Een BA autoverzekering zal alleen maar de schade aan anderen terugbetalen. Dat je auto-ongeluk is veroorzaakt door te snel rijden, heeft geen effect op je verzekering. Een omniumverzekering zal ook schade aan je eigen wagen betalen.

Je verzekering gaat nooit je boetes betalen. Word je geflitst, dan zul je zelf de portemonnee moeten boven halen.

Allé, nog eentje

We moeten het toch nog eens herhalen, ook al heb je het ondertussen wel gehoord: onder de invloed van alcohol (of drugs) achter het stuur kruipen is een erg slecht idee. Ook als de alcohol in je systeem het tegenovergestelde zegt. Alcoholgebruik is nog steeds een grote reden voor ernstige auto-ongelukken.

Natuurlijk wilt dat niet zeggen dat je niet van het leven mag genieten en eens een extra pintje mag drinken. Je kan best altijd een BOB aanduiden of het openbaar vervoer gebruiken. Als je twijfelt, speel dan maar op veilig, want dat extra pintje kan ernstige gevolgen hebben.

En de verzekering van mijn auto?

Als je een auto-ongeval veroorzaakt onder de invloed van alcohol of drugs, kan je verzekeraar verhaalrecht op je uitoefenen. Dat betekent dat je autoverzekeraar je niet hoeft te betalen voor het ongeval of dat je het bedrag moet teruggeven. Een verzekeraar kan dat verhaalrecht alleen maar uitoefenen als die kan bewijzen dat het auto-ongeval een rechtstreeks gevolg was van je dronkenschap.

Je verzekeraar kan ook de voorwaarden van je autoverzekering veranderen omdat het risico gestegen is. Het kan zijn dat je premie flink stijgt. In extreme gevallen kan je verzekeraar de verzekering van je auto zelfs opzeggen.

De bus overwegen of de BOB van de groep op een extra frisdrankje trakteren is dus geen slecht idee.

Geeuw, geeuw, oeps!

Nog een grote reden voor ernstige ongevallen is vermoeidheid achter het stuur. Vroege ochtenden en late avonden zijn al niet veel veiliger dan dat laatste pintje. Zeg dat maar tegen je baas de volgende keer dat je vermoeid naar het werk moet (maar niet zeggen dat wij dat gezegd hebben, hé.) De beste remedie is natuurlijk goed slapen, maar daar hebben we niet altijd een keuze in. Een powernap van 15 à 20 minuten kan ook al veel helpen. Zeker als je een lange rit voor de boeg hebt, stop je best regelmatig.

Vermijd je auto heel warm te maken. En misschien ook geen walvisgeluiden spelen?

Bij de nieuwste auto’s zijn er aantal beveiligingen ingebouwd die je wakker maken wanneer je in slaap zou vallen. Dit is echter een noodmiddel, indien je je vermoeid voelt en minder goed kan concentreren, stop dan met rijden.

Helpt mijn autoverzekering?

Acht uur slaap klinkt als een droom voor sommigen. Mocht je toch een ongeluk hebben, dan zal een autoverzekering BA de schade aan anderen terugbetalen. Een bestuurdersverzekering betaalt ook fysieke schade die je zelf hebt geleden. Dat het auto-ongeval veroorzaakt is door vermoeidheid, heeft geen gevolgen op je verzekering.

Nog even snel mijn mails checken

Het is toch zo verleidelijk, die gsm achter het stuur. Gewoon héél snel snel even checken of iemand je post heeft geliket of die knappe Tinderdate eindelijk je verzoek heeft geaccepteerd. Slecht idee als je in de auto zit, ook al sta je stil voor een rood licht of in de file. Ten eerste is het tegen de wet en ten tweede ben je nog veel later thuis om in alle hartenlust je gsm te gebruiken als je een ongeval meemaakt. Laat de smartphone even achterwege als je rijdt en focus op de baan.

Hoe komt mijn autoverzekering tussen?

De verzekering van je auto dekt je voor schade, maar als de autoverzekeraar kan bewijzen dat het auto-ongeval is gebeurd omdat je niet verantwoordelijk was, door bijvoorbeeld op je gsm te kijken tijdens het rijden, dan kan het zijn dat hij niet tussenkomt voor de schade.

Bereken jouw autoverzekering