Rijverbod
Een rijverbod kan zware gevolgen hebben voor je verzekering. We geven je hier meer uitleg.
Wat houdt een rijverbod juist in?
Een rijverbod betekent dat je geen voertuig mag besturen. Je mag dan voor een bepaalde periode niet meer met de auto rijden.
Waarom kan ik een rijverbod krijgen?
Er zijn twee grote oorzaken voor een rijverbod: fysieke kenmerken of door een straf, vaak na een verkeersongeval of na overdreven snelheid. Ernstige ongevallen zullen vaak zwaarder bestraft worden.
Betrapt worden of dronken rijden is ook vaak een aanleiding voor een rijverbod. Zeker als je al wel eens vaker te diep in het glaasje had gekeken. Je mag maximaal 0.5 promille alcohol in je bloed hebben als je rijdt.
Wat is een onmiddellijke intrekking rijbewijs?
Het openbaar ministerie kan de politie aanbevelen om een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs te eisen. De politie deelt je dan mee welk openbaar ministerie de intrekking van het rijbewijs heeft aanbevolen. Standaard duurt deze intrekking vijftien dagen, maar die termijn kan verlengd worden. Je kan ook verzoeken om je rijbewijs sneller terug te krijgen. Zonder rijbewijs kan je niet rijden of verzekerd zijn.
Wat als ik rijd tijdens een rijverbod?
Rijden tijdens een rijverbod is geen goed idee. Als je rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken en je toch rijdt, kan je een gevangenisstraf en/of een zware geldboete riskeren. Ook kan je recht tot het besturen van een motorvoertuig vervallen, minstens drie maanden tot zelfs levenslang. Geen risico dat je wilt nemen dus.
Wat met mijn autoverzekering als ik een rijverbod krijg?
Een rijverbod gaat ook invloed hebben op je verzekering. Heb je ooit een rijverbod gekregen, dan gaan verzekeraars minder geneigd zijn om je een autoverzekering aan te bieden. Ze schatten het risico namelijk heel hoog in. Autoverzekeraars die nog wel een autoverzekering aanbieden, zullen je een heftige premie vragen.
Als je nergens een verzekering vindt, kan je altijd terecht bij het tariferingsbureau. Zij kunnen niemand weigeren. Je premie zal wel een heel stuk hoger liggen dan bij een autoverzekeraar.
Hou er rekening mee dat je wettelijk verplicht bent in België om een autoverzekering af te sluiten.