Waarop letten bij het kopen van een nieuwe auto?

Een nieuwe wagen kopen is niet altijd eenvoudig en er moet goed over nagedacht worden. Daarom geven we je enkele praktische tips mee die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw nieuwe wagen.

Autoverzekering vergelijken

Welke nieuwe auto moet ik kopen?

Eén van de eerste zaken die je moet bepalen, is welk type auto (gezinswagen, sportieve wagen, kleine of grote wagen…) je wilt kopen. Houd daarbij rekening met de afstanden die je aflegt. Wanneer je vaak korte verplaatsingen maakt, kies je beter voor een wagen met een minder krachtige motor (uitgedrukt in een laag aantal pk of kw). Wanneer je eerder lange verplaatsingen maakt, kies je beter voor een wagen met een krachtigere motor (uitgedrukt in een hoog aantal pk of kw).

Tip: kies voor een auto met rijhulpsystemen. Dat is niet enkel veiliger, maar kan je ook tot 20% korting opleveren voor jouw autoverzekering.

Kiezen voor een voorraadwagen of een auto op maat?

Indien je het niet erg vindt dat je jouw auto niet kunt personaliseren, is een voorraadwagen zeker een optie voor jou. Je krijgt vaak een hogere korting voor een bestaande auto dan voor één die je nog moet bestellen. En daarnaast is de auto ook meteen beschikbaar.

Waar kan ik een nieuwe auto kopen?

Indien je weet welke wagen je wilt kopen, kan je langsgaan bij verschillende lokale verdelers van het automerk of bij een autosupermarkt zoals Cardoen waar ze meerdere automerken aanbieden.  Door naar verschillende aanbieders te gaan, kan je meerdere prijsoffertes opvragen en met elkaar vergelijken. Je kan proberen met de verkopers over de prijs te onderhandelen door de prijsoffertes van de concurrentie te laten zien. Op die manier kan jij voor het beste aanbod kiezen.

Waarop moet je letten wanneer je een nieuwe auto koopt?

Een auto is het duurst op moment van de aankoop. Zorg er dus voor dat je op voorhand weet wat je maximaal wilt uitgeven aan jouw wagen. Houd daarbij rekening met het volgende:

Een  autolening afsluiten om je budget te vergroten is altijd een mogelijkheid, maar dan zijn er wel enkele zaken waarop je moet letten. Naast de financiële aspecten van de wagen, is het ook aan te raden om een testrit met de wagen te maken. Rij over verschillende soorten wegen en ondervind onder andere de wegligging, de besturing en het comfort van de wagen.

Wanneer kan ik het best een nieuwe auto kopen?

Doorheen het jaar geeft elke autodealer wel een bepaalde korting, maar vooral op het einde van het jaar en tijdens de salonperiode kan je de beste deals sluiten.

Op het einde van het jaar moeten autodealers een bepaald verkoopsobjectief behalen. Indien de verkoper zijn objectief nog niet heeft behaald, geeft hij soms bepaalde kortingen in een poging om toch nog dat objectief te behalen.

In januari pakken de autodealers tijdens het autosalon vaak uit met scherpe prijzen en interessante optiepakketten, ook wel de saloncondities genoemd. Die saloncondities lopen meestal door tot eind februari en bij sommigen zelfs nog langer.

Wat als ik een nieuwe auto heb besteld?

Wanneer je een nieuwe auto bestelt, zal je van de dealer een bestelbon krijgen. Dat is een document met jouw persoonlijke gegevens en gegevens over de verkoper en het voertuig. Het document geldt als verkoopsovereenkomst wanneer een product of dienst niet direct leverbaar is.

Wat als je jou hebt bedacht? Indien je jouw auto buiten de vestiging van de verkoper (bijvoorbeeld autosalon) hebt gekocht, heb je nog 14 kalenderdagen de tijd om van de koop af te zien. Indien je de auto in de showroom hebt gekocht, is de verkoop bindend en kan je er enkel van afstappen na het betalen van een schadevergoeding.

Welke papieren heb ik voor mijn nieuwe auto nodig?

Heb je jouw wagen gekocht? Dan dien je een aantal autopapieren verplicht in jouw wagen te hebben:

  • Inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Groene kaart
  • Rijbewijs
  • Identiteitskaart

Autopapieren waaronder een Europees aanrijdingsformulier zijn niet verplicht, maar wel aangeraden om in de wagen te hebben liggen.

Welke verzekering heb ik nodig voor mijn nieuwe auto?

Vergeet niet om jouw wagen zo goed mogelijk te beschermen. Je bent alvast verplicht om een BA autoverzekering af te sluiten, maar indien je de meest comfortabele en ruime dekking wilt, kan je voor de full-omnium formule kiezen. Deze formule bundelt de verplichte BA autoverzekering en alle mogelijke individuele aanvullende waarborgen.

Autoverzekering vergelijken