Welke autopapieren moet je in de auto hebben?

Wanneer je met de wagen rijdt, dien je steeds een aantal documenten bij te hebben. Sommige van die documenten zijn verplicht, anderen dan weer niet.

Autoverzekering berekenen

Boorddocumenten

Inschrijvingsbewijs

Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs is een document dat bewijst dat jouw wagen is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen). Je kan het inschrijvingsbewijs beschouwen als de ‘identiteitskaart’ van jouw wagen. Het bevat het chassisnummer van de wagen, het type voertuig, de naam en het adres van de eigenaar, en het kenteken. Het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen. Eén deel ervan bewaar je in de wagen, het andere thuis.

Bij verkoop van de wagen dienen steeds de beide delen aan de nieuwe eigenaar gegeven te worden.

Wanneer je wagen al langer in je bezit is, zal het inschrijvingsbewijs slechts uit 1 deel bestaan.

Gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest is een document dat je krijgt van de constructeur of de officiële verdeler bij de aankoop van jouw wagen.

Groene kaart

De groene kaart of het verzekeringsbewijs toont aan dat je over een geldige autoverzekering beschikt. Op de groene kaart staat vermeld in welke landen jouw wagen gedekt is.

Een verzekeringsmaatschappij kan, afhankelijk van hoe je de verzekering betaalt, kiezen om je maandelijks, 3-maandelijks, … een nieuwe groene kaart te bezorgen. Zorg er steeds voor dat je de meest recente/geldige groene kaart in de wagen hebt liggen.

Keuringsbewijs

Indien jouw wagen meer dan 4 jaar oud is, dan moet je een geldig keuringsbewijs bij jouw boorddocumenten hebben.

Persoonlijke documenten

Identiteitskaart

Je moet als je buiten komt steeds jouw identiteitskaart op zak hebben. Ongeacht of je met de wagen bent of niet.

Rijbewijs

Zie dat je steeds jouw rijbewijs meehebt als je met de wagen rijdt. Neem hem ook steeds terug mee wanneer je de wagen verlaat. Laat hem niet in de wagen rondslingeren.

Andere nuttige documenten

Contactgegevens pechverhelping

Beschik je over een dekking pechverhelping? Zorg er dan voor dat je steeds de telefoonnummer en polisnummer bij de hand hebt.

Europees aanrijdingsformulier

Het is aangeraden om steeds een Europees aanrijdingsformulier in jouw wagen te hebben. Indien je als bestuurder betrokken bent bij een verkeersongeval, dan moet je een Europees aanrijdingsformulier invullen. Zorg ervoor dat je dit steeds correct doet want dit document hebben de verzekeraars nodig voor een goede schaderegeling.

Er bestaat ook een app op je smartphone waar je een aanrijding kan aangeven: Crashform. Hierbij zal je dan de QR code op je groene kaart kunnen scannen.