Ongeval buitenland

Een ongeval is snel gebeurd. Wat moet je doen wanneer je in het buitenland een ongeval veroorzaakt of meemaakt?

Prijs rechtsbijstandverzekering berekenen

Wat moet je doen bij een ongeval in het buitenland?

Om onaangename verrassingen te vermijden, kan je best de volgende stappen ondernemen:

  1. Vul het Europees aanrijdingsformulier inJe dient bij een ongeval zowel in België als in het buitenland een Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Het aanrijdingsformulier ziet er overal in Europa hetzelfde uit en is belangrijk voor de goede schadeafhandeling. Vul dus het formulier zo nauwkeurig mogelijk in met alle gegevens aangaande het ongeval (situatie, positie auto’s…).
  2. Bezorg de nodige documenten aan jouw verzekeraarHet ingevulde en ondertekende aanrijdingsformulier bezorg je binnen de 8 dagen aan jouw verzekeraar samen met de volgende gegevens:
   • Brief met jouw versie van de feiten van het ongeval
   • Contactgegevens van beide partijen
   • Contactgegevens van eventuele ooggetuigen

 

 1. Wacht de schadevergoedingsprocedure afDe schaderegeling bij een ongeval in het buitenland kan tot enkele maanden duren omdat alle betrokken instellingen zich op elkaar moeten afstemmen en tot een overeenkomst moeten zien te komen. Het kan dus even duren vooraleer er een beslissing valt over de schadevergoeding.

Hoe wordt jouw schade vergoed?

Je bent (niet) in fout en je beschikt over een omnium- of bestuurdersverzekering

De verzekeraar zal jouw materiële schade vergoeden indien je een omniumverzekering hebt. Beschik je ook over een bestuurdersverzekering? Dan wordt de lichamelijke schade eveneens vergoed. Dat allemaal of je nu al dan wel of niet aansprakelijk bent voor het ongeval.

Je bent niet in fout en je beschikt niet over een omnium-of bestuurdersverzekering

Indien je geen omnium- of bestuurdersverzekering hebt en de tegenpartij is aansprakelijk, dan kan je alsnog beroep doen op jouw rechtsbijstandsverzekering om een schadevergoeding van de autoverzekeraar van de tegenpartij te ontvangen.

Je bent in fout en je beschikt enkel over een BA autoverzekering

Indien je enkel een BA autoverzekering hebt en jij bent zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan wordt jouw schade niet vergoed. De tegenpartij wordt dan betaald door zijn eigen autoverzekeraar die het op zijn beurt zal verhalen op jouw verzekeraar.

Wat als de tegenpartij geen autoverzekering heeft?

Wanneer je een ongeval in het buitenland hebt, kan je er best steeds de lokale politie bijhalen. Zij stellen een proces-verbaal op nadat alle omstandigheden zijn vastgelegd en verklaringen van beide partijen zijn afgenomen. Dankzij het proces-verbaal kan je bewijzen dat je in jouw recht bent aangezien het een zware overtreding is om zonder een BA verzekering rond te rijden.

Autoverzekering berekenen

Wil je weten wat de prijs voor jouw autoverzekering is? Via Verzekeringen.be kan je de prijs van je autoverzekering eenvoudig in enkele minuten berekenen. Door je autoverzekering te vergelijken kan je soms tot 50% besparen.

Autoverzekering berekenen

Rechtsbijstandsverzekering berekenen

Wist je dat alle schade met een buitenlander (zelfs in het binnenland) automatisch verloopt via je rechtsbijstandsverzekering? Bereken hier eenvoudig jouw rechtsbijstandsverzekering.