Wat moet ik verplicht in mijn auto hebben?

Veiligheid gaat voor alles. Dat geldt zeker in het verkeer. Daarom dat je in België een aantal zaken verplicht in je auto moet hebben. Zo garandeer je niet enkel jouw eigen veiligheid, maar ook die van jouw passagiers en andere weggebruikers.

Autoverzekering simuleren

Gevarendriehoek

Je moet minstens één gevarendriehoek in jouw auto hebben. Je gebruikt die steeds in de volgende situaties:

  • Jouw auto heeft panne en staat op de openbare weg
  • Jouw auto is betrokken in een ongeval
  • Jouw auto heeft zijn lading verloren op de openbare weg

Op een gewone weg dien je de gevarenhoek op 30 meter van jouw auto te plaatsen. Op een snelweg dien je die op 100 meter van jouw auto te plaatsen.

Fluohesje

Het is verplicht om minstens één fluohesje in de auto te hebben. De bestuurder dient die dan aan te doen van zodra die de auto verlaat bij pech of een ongeval. Aanbevolen is om meerdere hesjes in jouw auto te hebben voor eventuele passagiers.

Brandblusapparaat

Je auto moet minstens met één brandblusapparaat uitgerust zijn. Belangrijk is wel dat het brandplusapparaat voldoet aan een aantal criteria:

  • De geldigheidsdatum mag niet overschreden zijn
  • De verzegeling mag niet gebroken zijn
  • Het apparaat conform aan de Belgische norm
  • De inhoud ervan moet geschikt zijn voor jouw type auto

Zorg ervoor dat het brandblusapparaat is bevestigd binnen jouw handbereik.

Verbanddoos

In jouw auto dien je best een verbanddoos te hebben om eerste hulp aan te bieden bij een ongeval. In zo’n verbanddoos zit onder andere verschillende soorten verband, pleisters, veiligheidsspelden en EHBO-instructies.

Groene kaart

De groene kaart is het bewijs dat jouw auto verzekerd is. Op die kaart staat ook in welke landen jouw BA autoverzekering geldig is. Je dient die dus steeds in jouw auto bij te hebben.

Inschrijvingsbewijs

Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs toont aan dat de auto is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Het inschrijvingsbewijs kan je vergelijken met de identiteitskaart van jouw auto. Daarom is het belangrijk om die steeds in de auto te hebben.

Keuringsbewijs

Indien jouw auto 4 jaar of ouder is dan moet die naar de keuring. Bij een positieve keuring krijg je een keuringsbewijs mee dat jouw auto goedgekeurd is en dus technisch in orde is.

Gelijkvormigheidsattest

Een gelijkvormigheidsattest bewijst dat jouw auto aan de nodige technische specificaties voldoet. Je krijgt dit attest bij de aankoop van jouw auto van de constructeur of officiële verdeler. Je moet het attest kunnen voorleggen bij een keuring, aan de politie bij een ongeval of controle en bij de verkoop van de wagen.