Welke zijn de verplichte verzekeringen?

In het alledaagse leven kunnen verschillende verzekeringen zeker nuttig zijn. Een aantal verzekeringen zijn verplicht en anderen niet. We geven je hieronder een overzicht van de verplichte en niet-verplichte verzekeringen.

Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht?

BA autoverzekering

Wanneer je met de wagen op de openbare weg wilt rijden, ben je wettelijk verplicht de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. De dekkingen van deze verzekering zijn bij wet vastgelegd en dus overal hetzelfde. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat de service en eventuele voordelen bij elke verzekeraar hetzelfde zijn. Vergelijk daarom niet alleen de premie van je autoverzekering, maar ook steeds de voorwaarden bij verschillende maatschappijen.

BA motorrijtuigen

Naast de auto dienen onder andere de volgende voertuigen ook verplicht de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren.

  • bromfiets
  • motorfiets
  • speedpedelec
  • elektrische rolstoel
  • elektrische scooter (*)
  • segway
  • monowheel

(*) Elektrische scooters kunnen tot een bepaalde snelheid inbegrepen zijn in de familiale verzekering. Voorwaarden daarvoor zijn afhankelijk van de maatschappij.

Arbeidsongevallenverzekering

Wanneer je occasioneel beroep doet op huispersoneel (tuinman, poetsvrouw, babysitter etc.), moet je beschikken over een arbeidsongevallenverzekering. De arbeidsongevallenverzekering dient om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van mogelijk ongevallen tijdens het werk.

Welke verzekeringen zijn contractueel verplicht?

Brandverzekering

De brandverzekering is op zich niet wettelijk verplicht, maar kan wel door een contract verplicht worden afgesloten. Denk maar aan een huurcontract waarbij de eigenaar je verplicht om deze verzekering af te sluiten. De brandverzekering voor de huurdersaansprakelijkheid komt tussen wanneer jij aansprakelijk bent gesteld voor de schade aan het gebouw of aan derden.

Schuldsaldoverzekering

Kredietverstrekkers kunnen eisen dat je een schuldsaldoverzekering afsluit wanneer je een lening voor jouw woning afsluit. Dit zorgt bij de kredietverstrekker voor financiële zekerheid wanneer jij of jouw partner plots zou overlijden. Het resterende bedrag van de lening moet immers nog betaald worden. Dat bedrag wordt door de schuldsaldoverzekering volledig of gedeeltelijk kwijtgescholden.

Welke verzekeringen zijn aangeraden?

BA Familiale

Een BA familiale is geen verplichte verzekering, maar is zeker aangeraden. De familiale verzekering dekt namelijk de schade die aan derden worden toegebracht door gezinsleden onder hetzelfde dak. Denk maar aan jouw zoon of dochter die onvrijwillig de ruit van jouw buren intrapt. In zo’n geval kan je beroep doen op de familiale.

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering bestaat om jouw rechten te verdedigen in het geval dat je zelf een schadevergoeding wilt bekomen of wanneer je je moet verdedigen tegen de claim van iemand anders. Indien men niet tot een minnelijke schikking kan komen, dekt de rechtsbijstandsverzekering de proceskosten en de erelonen van advocaten en experten.

Hospitalisatieverzekering

Een nachtje in het ziekenhuis kan heel wat kosten en het ziekenfonds komt maar beperkt, of helemaal niet tegemoet in de kosten. Daarom is het aangeraden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Persoonlijke ongevallenverzekering

Een ongeluk is snel gebeurd. De persoonlijke ongevallenverzekering biedt je financiële bescherming wanneer je in de privésfeer het slachtoffer van een ongeval wordt.

Omniumverzekering auto

Je kan jouw BA autoverzekering aanvullen met een omniumverzekering. Die aanvullende verzekering biedt een betere bescherming voor jouw wagen. Zo heb je onder andere de dekkingen tegen brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten.

Dekking diefstal in brandverzekering

Je kan bij jouw brandverzekering een optionele dekking diefstal afsluiten. Die dekking beschermt je tegen de schade aan jouw woning en inboedel ten gevolge van vandalisme of (poging) tot diefstal.

Reisbijstand

Een reisbijstandsverzekering is erg nuttig wanneer je op reis gaat. De meeste reisverzekeringen bevatten standaard de dekkingen personenbijstand, pechverhelping, annulatie en bagage.

Opgelet: meestal is de reisverzekering niet verplicht, maar voor bepaalde landen wel. Zo dien je voor Cuba, Rusland, China en Algerije een reisverzekering af te sluiten vooraleer je een visum kunt ontvangen.

Pensioensparen

Het wettelijk pensioen is voor velen niet voldoende om aan de huidige levensstandaard te kunnen vasthouden. Daarom is het aangeraden om aan pensioensparen te doen. Je stort op regelmatige basis een bedrag op een pensioenspaarverzekering of in een pensioenspaarfonds.

Bereken je verzekering

Heb je nog niet de vergelijking voor jouw autoverzekering of een andere verzekering gemaakt? Je kan via Verzekeringen.be gratis, online en in enkele minuten verschillende autoverzekeraars vergelijken. Aan de hand van de gegevens die je hebt ingevuld in de vergelijkingstool, berekenen we de beste prijs bij meerdere maatschappijen voor jouw verzekering. Ontdek welke verzekering voor jou het voordeligste is. Sluit jouw verzekering ook ineens online af.