Wat met je verzekeringen bij een echtscheiding?

Het is niet makkelijk om een relatiebreuk te verwerken. Er komt heel wat kijken bij een echtscheiding. Daarom geven we je graag enkele tips mee om alvast eenvoudig jullie verzekeringen in orde te brengen.

Wat gebeurt er met de wagen?

Degene die de gezinsauto behoudt, laat aan de autoverzekeraar weten wie de nieuwe verzekeringsnemer en/of bestuurder is. Indien de verzekeringsnemer en verzekerden niet meer dezelfde zijn, kan je dat best ook bij de aanvullende verzekeringen (onder andere omnium en bijstand) laten aanpassen. Indien nodig moet je ook de nummerplaat laten overzetten naar de effectieve eigenaar. Dat dient effectief te gebeuren tijdens het huwelijk, anders dient de auto opnieuw ingeschreven te worden.

Wat gebeurt er met de woning?

Indien minstens één van jullie in de huidige woning blijft na de echtscheiding, zal de brandverzekering gewoon doorlopen. Laat indien nodig jouw brandverzekeraar weten dat de verzekeringsnemer en gezinssamenstelling dient aangepast te worden in de polis.

Indien iemand op een ander adres gaat wonen, dien je een nieuwe brandverzekering af te sluiten of dient de huidige verzekering grondig aangepast te worden.

Wat met de familiale verzekering?

Aangezien er bij een scheiding nu sprake is van 2 gezinnen, heeft elke partij een aparte familiale verzekering nodig. Een familiale verzekering is niet verplicht, maar is zeker aan te raden. Indien je in de privésfeer schade berokkent aan derden, dekt de BA Familiale de lichamelijke of materiële schade toegebracht aan de tegenpartij.

Wat met de schuldsaldoverzekering?

Dien je nog premies te betalen voor je schuldsaldoverzekering? Dan zal meestal degene die de woning en lening behoudt de verzekering verder betalen. Hier dien je eerst en vooral na te kijken op welke naam de lening blijft verderlopen. De persoon die niet langer kredietnemer is, dient zijn schuldsaldoverzekering stop te zetten. Dat gebeurt niet altijd automatisch.

Wat met de rechtsbijstand?

Je kan beroep doen op de aparte rechtsbijstandsverzekering om te vragen naar bijvoorbeeld een vergoeding voor een bemiddelaar bij een scheiding. Ook deze verzekering dien je voor elke gezin apart af te sluiten.