Wat is mijn aansprakelijkheid bij een aanrijding met een dier?

Het is een donkere nacht. Je bent moe, maar je bent bijna thuis en het is rustig op de baan. En dan schiet plots een hert over de baan en kun je niet meer op tijd remmen.

Het gebeurt niet alleen in horrorfilms. De wildpopulatie van België doet het nog lang zo slecht niet: onze bossen worden steeds drukker bezet door wilde dieren. Super goed nieuws voor alle klimaatstrijders, maar het brengt wel een risico voor automobilisten met zich mee. Wat doe je na een aanrijding met een hert of ander wild? En welke verzekering dekt de schade aan je auto?

Bereken je omnium verzekering

Wie is aansprakelijk voor een aanrijding met een dier?

Je merkt al meteen een probleem. Behalve in kinderseries hebben dieren niet de mogelijkheid om te praten, laat staan een job te hebben om je schade terug te betalen. Je kan dus moeilijk eisen dat het dier de schade terugbetaald. In sommige gevallen kan Je autoverzekering je wel schadeloos stellen.

Hoewel we meestal aan aanrijdingen met een hert of een wild dier denken, kan je ook per ongeluk een huisdier aanrijden. Dan neem je de schade op met de eigenaar van het dier. Een BA-familiale dekt schade die veroorzaakt wordt door een huisdier.

Ik heb een dier aangereden. Betaalt mijn BA autoverzekering?

Niet standaard. Je BA autoverzekering dekt standaard alleen de schade aan andere mensen. Heb je een auto-ongeval, dan betaalt je autoverzekering alleen materiële schade aan de andere partij. Is de andere partij in fout, dan zal die de materiële schade aan jou terugbetalen. Gelukkig kan je je autoverzekering BA wel een aanvullende waarborg geven om een aanrijding met dieren te dekken als risico waardoor ook de schade aan je eigen wagen verzekerd kan worden.

Ik heb een dier aangereden. Betaalt mijn omnium autoverzekering?

De kans is groot dat je omniumverzekering de schade terugbetaalt. De meeste omniumverzekeringen hebben een waarborg aanrijding dieren. Dat betekent dat de schade aan je auto wordt terugbetaald door je verzekering als je niet op tijd kon.

Wat moet ik doen na een aanrijding met een dier?

Zorg eerst en vooral voor je eigen veiligheid en die van je passagiers.

Verzamel daarna zo veel mogelijk bewijs. Bel zo snel mogelijk de politie zodat zij officieel de feiten kunnen vastleggen. Foto’s nemen van de schade is een goed idee. Je verzekering gaat namelijk vragen dat je bewijs kunt voorleggen dat de schade rechtstreeks is veroorzaakt door de aanrijding met een dier. De meeste verzekeringen willen bewijs dat er contact is geweest met het dier. Als je uitwijkt en daardoor tegen een boom rijdt, wordt dit als een ander soort schade bekeken, namelijk gevolgschade.

Als het dier nog in de buurt is, wees dan altijd voorzichtig. Een gewond hert zal in paniek zijn en misschien net iets minder lieftallig uit de hoek komen dan Bambi.

Je meldt een aanrijding met een wild dier best aan een van de opvangcentra voor wilde dieren en aan dierenonderdewielen.be. Zij zullen je verder helpen met het dier goed te verzorgen waar het nodig is.

Vul ook steeds, zoals bij elke verkeersongeval, het Europees aanrijdingsformulier in. Je verzekeraar zal dit document gebruiken om je schade te behandelen.

Hoe kan ik een aanrijding met een wild dier voorkomen?

Zoals altijd een goed idee is: wees voorzichtig en rijdt niet te snel. Vooral in april en mei is het een goed idee om rustig te rijden op wegen die omringd zijn door bossen. Dan is de kans groot dat jonge hertenbokken op zoek naar nieuw territorium de weg oversteken. En zij hebben nooit geleerd eerst rechts, dan links, en dan nog een keertje rechts te kijken.

Als een hert plots over de baan springt, is het best om niet uit te wijken. Dat druist misschien tegen je instinct in, maar door uit te wijken met je auto kan je een tegenligger of een boom raken. Die schade heeft vaak veel ergere gevolgen. Probeer zoveel en zo veilig mogelijk te vertragen, maar wijk niet uit. Zoals eerder vermeld, zijn dit ook twee soorten schades voor je verzekering.

Ik heb een andere wagen of persoon aangereden bij het uitwijken voor een dier.

Wanneer je toch uitwijkt voor een dier en hierdoor schade aan iets of iemand anders berokkend, vul je ook het Europees aanrijdingsformulier in. Je zal dan aansprakelijk worden gesteld voor de toegebrachte schade, waarna je BA verzekering deze schade kan vergoeden.

Bereken hier jouw autoverzekering